deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Deurbeslag door de jaren heen #2: ‘chemin de fer’ spoorwegbeslag

Deurkrukken zijn er in allerlei modellen. Van barok tot jaren ’30 stijl, van typisch boerenbeslag tot modern. Eén ding hebben ze gemeen: het zijn de stijliconen van hun tijd en van hun stroming. Leer over de roots van hedendaagse GPF deurklinken in onze serie over deurbeslag door de jaren heen. De stijl die centraal staat in deze blog, is al meer dan 100 jaar oud. Het typeert het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw: spoorwegbeslag!

GPF Hipi deurkruk in chemin de fer spoorwegbeslag

Wat betekent 'chemin de fer'?

Spoorwegbeslag verwierf wereldwijde bekendheid aan het begin van de vorige eeuw. De karakteristieke deurkrukjes met een ronde of vierkante verdikking werden standaard gemonteerd in de treinen uit die tijd. De deurkrukken of kruiskrukken hoorden letterlijk bij het meubilair! Hun speelse vorm is nog altijd geliefd bij veel mensen. De spoorwegen worden in het Frans ‘chemin de fer’ genoemd. Deze naam vormt daarmee de overkoepelende term voor deurbeslag uit deze periode.

Hipi en Hipi Deux: spoorwegbeslag met het GPF tintje

GPF bouwbeslag heeft haar eigen draai gegeven aan het typerende spoorwegbeslag van de jaren ’20. Haar krukken met de naam ‘Hipi’ combineren sterk RVS met de o-zo kenmerkende rechte vorm van de deurklink. Het handvat mondt uit in een ronde knop (Hipi) of vierkant (Hipi Deux), vóór het nekje je naar de rozet leidt. GPF bouwbeslag biedt de deurklinken in verschillende maten aan, zodat je hen kunt afstemmen op bijvoorbeeld de grootte van jouw deur of hand. Daarnaast zijn er schitterende kruiskrukken beschikbaar. Met hun vorm lijken zij tussen een deurkruk en een deurknop in te zitten, maar hun functionaliteit is wel degelijk dezelfde als van een deurkruk. Door de diverse finishes past Hipi zich gemakkelijk aan naar jouw interieur.

Spoorwegbeslag Hipi en Hipi Deux