deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Deurbeslag door de jaren heen #4: de wereldberoemde jaren ‘30

Deurkrukken zijn er in allerlei modellen. Van barok tot Bauhaus, van typisch boerenbeslag tot modern. Eén ding hebben ze gemeen: het zijn de stijliconen van hun tijd en van hun stroming. Leer over de roots van hedendaagse GPF deurklinken in onze serie over deurbeslag door de jaren heen. In deze blog kijken we naar één van de meest bepalende periodes uit de interieurwereld: het jaren ’30 deurbeslag.

Jaren '30 deurkruk Ika in geborsteld RVS en zwart ebben

Jaren ’30 stijl, jaren ’30 deurbeslag

Een houten visgraatvloer, en suite deuren tussen twee gedeeltes van de kamer, glas-in-lood ramen, een granietvloer… zomaar wat kenmerken van een huis uit deze stijlperiode. Maar wist je dat die 30'er jaren ook karakteristiek deurbeslag hadden? Het zogenaamde tonmodel is een deurklink die bestaat uit drie onderdelen: het nekje, het middenstuk en het uiteinde. De nek en het uiteinde worden gemaakt van hetzelfde materiaal, terwijl het middenstuk van de deurkruk vaak een contrasterende kleur heeft of van een ander materiaal gemaakt is. Door het middenstuk ontstaat de vorm van een ton – vandaar zijn naam ‘tonmodel’!

GPF Ika: de allure van de 30'er jaren, verpakt in de kwaliteit van nu

Deurkruk Ika is GPF’s antwoord op de stijliconen uit de jaren 1930. De basis van Ika is altijd RVS. Dit kan geborsteld, gepolijst of gecoat in zwart of wit zijn. Het middenstuk is verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen. Met name de houten varianten zijn schitterend om te zien en pronken met het authentieke karakter van de jaren ’30. Zwart ebben, kersen, eiken whitewash of beuken: elke houtsoort geeft haar eigen signatuur aan deze geliefde klassieker. Daarnaast zijn er varianten beschikbaar met een middenstuk in (gecoat) RVS. Dit zorgt ervoor dat de deurkruk ook voor buitengebruik geschikt is. De jaren ’30 deurkrukken zijn bovendien verkrijgbaar in twee groottes. De originele klink is relatief kort, waardoor deze in combinatie met grote handen of grote deuren soms als te klein wordt ervaren. Er zijn daarom ook XL-versies beschikbaar die met hun totale lengte van 137 mm zo’n 25 mm langer zijn dan de reguliere variant. Door de keuze uit verschillende nekjes en uiteindes creëer je gemakkelijk de persoonlijke deurkruk van jouw keuze.

Ons assortiment jaren 30 deurbeslag Ika