Deurbeslag kopen: wat is een gatdeel?
In jouw zoektocht naar deurbeslag kun je de termen ‘gatdeel links’ en ‘gatdeel rechts’ tegenkomen. Wellicht laten ze je wenkbrauwen fronsen, maar dat is nergens voor nodig! Hoog tijd dus om deze termen verder uit te leggen, zodat je probleemloos losse deurkrukken kunt bestellen.
Gatdeel links en gatdeel rechts
Allereerst is het goed om te kijken naar de verschillen tussen beide gatdelen. Bekijk je de deur vanaf de kopse kant, dan zit de deurkruk met het gatdeel links aan de linkerzijde van de deur. Je kunt dit ook onthouden doordat deze kruk naar links wijst. Het tegenovergestelde geldt voor gatdeel rechts. De kruk zit daarbij (vanaf de kopse kant gezien) aan de rechterzijde van de deur en de kruk zelf wijst naar rechts.


Hoe is de naam ‘gatdeel’ ontstaan?
Vroeger bestond een set deurbeslag uit twee onderdelen: één deurkruk met een stiftdeel en één deurkruk met een gatdeel. In eerstgenoemde zit de krukstift vast ingebouwd, vandaar dat deze aangeduid wordt als stiftdeel. De tweede deurklink heeft slechts een gatdeel nodig waar de krukstift in kan steken. Bij sommige deurbeslagfabrikanten worden de paren van deurkrukken nog steeds geleverd met een stiftdeel en een gatdeel. Voor Cubic Colors geldt dat elke deurkruk een gatdeel heeft en er per paar een losse krukstift bij geleverd wordt. Deurbeslagfabrikant GPF bouwbeslag biedt je hierdoor de mogelijkheid om deurkrukken in verschillende stijlen met elkaar te combineren. Optimaal gebruiksgemak voor jou dus!
Ezelsbruggetje voor het onthouden van de gatdelen
Twijfel je nog steeds of je het verschil tussen een gatdeel links en een gatdeel rechts kunt onthouden? Dan is daar een ezelsbruggetje voor! Als je een deurkruk op een natuurlijke manier opent, dan pak je een (linkswijzend) gatdeel links van nature met je linkerhand. Bij een (rechtswijzend) gatdeel rechts grijpt je rechterhand sneller naar de kruk. Probeer het maar eens… wedden dat je dat niet meer vergeet? :)