deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Het perfecte potscharnier #3: demping, vering en push-to-open

Het potscharnier is een graag geziene gast in de wereld van het meubelbeslag. De vele opties op deze scharnieren kunnen echter verwarrend zijn en vragen oproepen. In onze zesdelige blogserie over potscharnieren vertellen we je meer over deze praktische hulpmiddelen voor meubels. Deze blog staat in het teken van demping, vering en push-to-open.

Hettich greeploze kastjes

Drie typen meubelscharnieren

In de collectie van Hettich bevinden zich een groot aantal modellen potscharnieren. Eén van hun bekendste soorten is Hettich Sensys: verkrijgbaar in tientallen modellen, zodat ze voor tal van situaties geschikt zijn. Je kunt deze scharnieren opdelen in drie typen. Zij verschillen van elkaar op het gebied van demping en vering, waardoor er altijd een exemplaar geschikt is voor jou.

Een potscharnier met geïntegreerde demping en vering

Heb je een scharnier met geïntegreerde demping en vering te pakken, dan geniet je van de crème de la crème in de wereld van potscharnieren. De ingebouwde demping zorgt er met haar hydraulische systeem voor dat de deur zachtjes gesloten wordt. Dichtslaande deurtjes zijn daarmee verleden tijd! De geïntegreerde veer zorgt ervoor dat de kastdeur netjes op zijn plek gehouden wordt als de deur dicht zit.

Een potscharnier met geïntegreerde vering

Bij een scharnier met ingebouwde vering weet je zeker dat het meubeldeurtje ‘vastgehouden’ wordt in zijn gesloten toestand. Je hebt dus geen last van geklepper tegen het frame door bijvoorbeeld tocht: de deur beweegt alleen wanneer je hem zelf opentrekt. Deze variant heeft geen geïntegreerde demping, dus je zult wel wat geluid horen wanneer je de deur sluit.

Een potscharnier zonder geïntegreerde demping en vering, geschikt voor push-to-open

De laatste variant potscharnier is degene ‘zonder poespas’. Deze variant heeft geen demping die het geluid van dichtslaande deuren voorkomt. Ook de vering om het deurtje op z’n plek te houden, ontbreekt. Wat je overhoudt, is een potscharnier die op dezelfde wijze werkt als een regulier deurscharnier. Deze variant heb je echter juist nodig wanneer je hem wilt gebruiken in combinatie met een push-to-open mechanisme. Push-to-open werkt immers alleen wanneer deze niet belemmerd wordt door slimme technieken in het scharnier, zoals een veer. Dit type zorgt ervoor dat je strakke, greeploze deurtjes krijgt: het perfecte accessoire voor een moderne keuken.


Bekijk alle potscharnieren