deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Welke schroef gebruik ik voor de montage van mijn deurbeslag?

Tags: bevestiging, schroef, schroeven

Een schroef is een schroef, denk je misschien. Maar… zo zwart/wit is dat niet. :) Daarom lichten we drie varianten uit die veel gebruikt worden bij klassiek en landelijk deurbeslag. Zo weet jij welke schroef je kunt gebruiken in bepaalde situaties én welke absoluut niet past!

Platkopschroef

Veruit de meest gebruikte schroef ter wereld is de platkop. Hij doet z’n naam eer aan, want door zijn platte kopje ligt de schroef gelijk met de ondergrond. De platkop ligt verzinkt in de oppervlakte, wat betekent dat de schroef onder de kop taps toeloopt en daardoor extra ingebed is. Het gebruik van een platkop schroef is onder andere handig bij de montage van scharnieren of paumelles. Omdat deze strak op elkaar komen te liggen wanneer een deur gesloten is, is het van belang dat de kop van de schroef niet boven de paumelle uitsteekt. Is dat wel het geval, dan zou het volledig sluiten van de deur onmogelijk worden… en dat willen we natuurlijk niet!

Platkopschroef
Een platkopschroef gebruik je o.a. bij de RVS-producten van GPF bouwbeslag.

Lenskopschroef

De kop van een lenskop schroef is iets gebold, maar ook verzinkt. De schroef steekt dus uit de ondergrond waar hij in geboord is en valt daardoor meer op. Tegelijkertijd is hij wel verzinkt: de onderkant van de kop loopt taps toe. Door zijn elegante uitstraling wordt de lenskop veel gebruikt als sierschroef, bijvoorbeeld op gepotdekseld hout.

Lenskopschroef
Een lenskopschroef gebruik je o.a. bij de smeedijzeren producten van GPF bouwbeslag en Kirkpatrick.

Bolkopschroef

Een bolkopschroef kenmerkt zich door zijn bolle uiterlijk. Daarmee is de bolkop leuk om te zien en wordt hij veel gebruikt voor sierdoeleinden. Hij verschilt van eerdergenoemde varianten doordat deze schroef vlak is onder de kop. Het is dus niet nodig om een verzinking te maken bij het voorboren van het schroefgat.

Bolkopschroef
Een bolkopschroef gebruik je o.a. bij de smeedijzeren producten van Kirkpatrick.