deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Alles over kerntrekbeveiliging

Uiteraard wil je voorkomen dat indringers zomaar jouw woning of bedrijfspand binnendringen. Daarom zijn er allerlei beveiligingsmiddelen ontwikkeld die jouw deur optimaal beschermen en onaantrekkelijk maken voor inbrekers. Zo is er veiligheidsbeslag dat wordt geproduceerd van zeer sterk, massief RVS, waardoor het nagenoeg onbreekbaar is. Dit veilige beslag is uit te breiden met kerntrekbeveiliging. En daar vertellen we je graag meer over!

Wat is kerntrekken?

Wanneer inbrekers een slot kerntrekken, proberen ze met behulp van het nodige gereedschap de kern van het slot – de cilinder – kapot te breken, zodat deze uit de deur getrokken kan worden. Dit gebeurt onder andere middels de zogenaamde ‘Bulgaarse methode’. Dan wordt er een schroef in de cilinder geboord, waarna de cilinder met speciale apparatuur uit het slot getrokken wordt en afbreekt. Andere manieren om een slot te forceren zijn onder andere met een klopsleutel of flipperen. Middels een klopsleutel proberen dieven jouw slot te kraken zonder deze te beschadigen. Een sleutelvormig gereedschap wordt met een hamer in de cilinder getikt, waarna deze de code van jouw cilinder ‘kraakt’. Bij flipperen proberen indringers met een pasje of ander buigzaam plaatje de dagschoot te openen. Dit is alleen mogelijk wanneer mensen een deur achter zich dichtgetrokken hebben en deze niet op slot hebben gedraaid.

Sfeerafbeelding kerntrekbeveiliging

Hoe ziet kerntrekbeveiliging eruit en hoe werkt het?

Kerntrekbeveiliging herken je aan een rechthoekig blokje met afgeronde randen dat zich op een schild of rozet bevindt ter hoogte van de profielcilinder. Dit blokje is als het ware op de cilinder geplaatst, zodat indringers niet zomaar bij de cilinder kunnen. Daarom wordt er in dit geval ook wel over cilindertrekbeveiliging of uittrekbeveiliging (UTB) gesproken. Of een deur anti kerntrekbeslag heeft of niet, is daardoor gemakkelijk te zien.

De profielcilinder is grotendeels bedekt door het kerntrekbeslag, waardoor indringers niet zomaar bij de cilinder kunnen komen. Er zit slechts een klein, bewegend plaatje in de beveiliging waarmee de sleutel rond kan draaien in het slot. Doordat het grootste deel van de cilinder echter veilig achter het (massieve) anti kerntrekbeslag zit, is deze beschermd tegen uittrekken. Inbraakpreventie die beloond wordt met het Politiekeurmerk Veilig Wonen! Belangrijk is wel dat een cilinder maximaal twaalf millimeter mag uitsteken wanneer deze gecombineerd wordt met kerntrekbeveiliging. Steekt de cilinder verder uit, dan past het veiligheidsschild met kerntrekbeveiliging niet meer.

Daarnaast is het goed om te weten dat er ook cilinders zijn met deze uittrekbeveiliging. Naast veiligheidsbeslag, kun je jouw deur dus extra veilig maken door ook een cilinder met kerntrekbeveiliging aan te schaffen.

Kerntrekbeveiliging

Bekijk het assortiment