deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Hoe werkt een deurbel?

Tips and tricks van een deurbelknop

Deurbellen zijn er in allerlei soorten en maten. De belangrijkste verschillen: een bedrade deurbel en draadloze deurbel. In het geval van de tweede is de techniek volledig elektronisch en over het algemeen werkzaam op batterijen. De eerste is een geval apart, dus daarom gaan we specifiek aan op de werking van bedrade deurbellen.

Deurbel sfeerimpressie van voordeur

Hoe werkt bedrade deurbel?

Wanneer iemand aanbelt, drukt hij of zij het middelste, bewegende deel in van de deurbel. Dit heet de beldrukker. Deze staat in verbinding met een stroomkabel. Een deurbel heeft echter niet zoveel stroom nodig als het reguliere voltage dat uit een stopcontact komt (230V). Je plaatst daarom een transformator tussen de draad die van het stopcontact naar de bel loopt. Deze verandert de zogenaamde ‘sterkstroom’ naar ‘zwakstroom’, zodat jouw deurbel geen overdosis elektriciteit krijgt. Deze beltransformator is ook bekend van zijn afkorting trafo. Hiervandaan lopen er draden naar de gong. Zij zorgt voor het duidelijke geluid wanneer iemand op de bel drukt. Naast bedrade gongen (of is het gongs?  ), zijn er ook draadloze varianten beschikbaar. Zij hoeven geen rechtstreekse connectie te hebben met de transformator of deurbel, maar werken bijvoorbeeld op batterijen.

Deurbelknop voordeur

Om de beldrukker – die voor de letterlijke beweging (en het geluid) van de bel zorgt - zit een bescherming voor de deurbelknop die ervoor zorgt dat het geheel er mooi uitziet. Deze kan rond zijn, vierkant, rechthoekig, ovaal, ruitvormig… Er is veel mogelijk om jouw deurbelknop nog mooier te maken! Deurbellen uit de collectie van GPF bouwbeslag zijn verkrijgbaar in verschillende finishes, zodat je de kleur kunt afstemmen op jouw voordeur of het veiligheidsbeslag op je deur.