Vakantiekoorts! Gebruik de kortingscode VAKANTIE10 voor 10% korting op het gehele assortiment*. Geldig van 21 mei t/m 30 juni 2024.

*Deuren, magnotica, kluizen, taatsscharnieren, anti-inbraakstrips, domotica en de merken Hettich en Secu zijn uitgesloten van deze actie.

deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Cilinder opmeten

Laatste update: 19 oktober 2022

Wanneer jouw cilinders aan vervanging toe zijn en je op zoek gaat naar nieuwe cilinders voor jouw insteekslot, dan is het zaak dat je weet welke maat de nieuwe cilinders moeten hebben. Hiervoor moet je jouw cilinderslot opmeten. Geen idee hoe je dat moet aanpakken? Wij leggen het jou in een paar stappen uit.

Hoe meet ik de cilindermaat

De maatvoering van cilinders bestaat uit twee getallen, bijvoorbeeld 30/30. Deze twee getallen zijn de afstanden in millimeters, gemeten vanuit het hart van de cilinderbout (die door het insteekslot in de cilinder steekt) tot en met het schild of de rozet aan de buitenkant van de deur. Om de maat te meten, kijk je naar de kopse kant van de deur. Is de afstand van cilinderbout tot buitenkant deurbeslag zowel naar links als naar rechts 30 mm? Dan is jouw cilindermaat 30/30. De totale lengte van de cilinder is dan 60 mm en de cilinderbout bevindt zich precies in het midden van de cilinder.

Stap 1 cilinder kopsekant

Stap 1: Bekijk de cilinder vanaf de kopse kant van de deur

De cilinderbout die te zien is aan de kopse kant van de deur, is altijd het hart van jouw cilindermaat. Dat is dus de basis van waaruit je gaat meten. Wil je helemaal zeker weten dat je precies dezelfde maat meet als jouw huidige cilinder, dan kun je de cilinder uit het slot halen. Schroef daarvoor de cilinderbout los, steek de sleutel in het slot en draai deze een klein stukje zodat de cilinder vrij komt uit het slot.

Stap 2 opmeten buitenmaat

Stap 2: Buitenmaat cilinderslot opmeten

Meet allereerst nauwkeurig de buitenmaat op van de cilinder. Je doet dit door de afstand tussen het hart van het schroefgat tot de buitenkant van de cilinder te meten.

Stap 3 opmeten binnenmaat

Stap 3: Binnenmaat cilinderslot opmeten

Meet vervolgens de binnenmaat van de cilinder op. Doe dit weer nauwkeurig, deze keer vanaf het hart van de stelschroef tot de binnenzijde van de cilinder. Met name bij de aanschaf van een knopcilinder is het van belang dat je deze maat goed noteert voor de knopzijde van de cilinder, in het geval er een verschil is tussen de buiten- en binnenmaat.

Cilinderslot opmeten met ongelijke delen

Het gebeurt regelmatig dat één lengte van de cilinderbout tot de buitenkant van het deurbeslag langer is dan de ander kant. De maatvoering loopt op in stappen van vijf millimeter. Het is dus mogelijk dat wanneer je aan de slag gaat met je cilinderslot opmeten, dat je uitkomt op een cilindermaat 30/35, 30/45 of 40/50. Heb je jouw favoriete cilinder gevonden in onze shop? Klik hem aan en bekijk op de productpagina welke cilindermaten beschikbaar zijn.

SKG cilinderslot

Soorten cilinders

Weet je niet zeker welk type cilinder geschikt is voor jouw deur? Wij vertellen je over de vier mogelijke cilindersloten en hoe je ze gebruikt.

Dubbele cilinder

De dubbele cilinder is veruit het meest gebruikte cilinderslot. Deze steek je door de deur heen, waarna je het slot aan beide kanten met een sleutel kunt bedienen. Heel geschikt voor binnendeuren én buitendeuren.

Halve cilinder

Een halve cilinder plaatsen veel mensen aan de binnenzijde van de buitendeur. Zo kunnen ze deze op een extra punt afsluiten wanneer ze 's avonds gaan slapen. Ook voor de meterkast is dit type een uitkomst.

Knopcilinder

De knopcilinder wordt veel gebruikt op buitendeuren, zoals de voordeur. Je hoeft dan geen sleutel te pakken om de deur te openen, maar kunt gewoon de knop aan de binnenzijde omdraaien.

Halve knopcilinder

Een halve knopcilinder is een goede hulp wanneer je een kast wilt kunnen afsluiten, zonder dat hij echt op slot hoeft te zitten. Gebruik een halve knopcilinder bijvoorbeeld voor de deur van de spelletjeskast of de kelderkast.

Verschillende maten voor hetzelfde cilinderslot

Sommige merken van cilindersloten – zoals Mauer – rekenen de bolling van de cilinder mee bij de cilindermaat, zodat er een millimeter aan de lengte toegevoegd wordt. Deze verdikking is het kleine stukje cilinder dat uit de rozet of het schild bolt, ter hoogte van het sleutelgat. Ga je het cilinderslot opmeten van deze merken, dan kun je uitkomen op een cilindermaat van bijvoorbeeld 31/31. Er zijn echter ook merken – zoals Nemef – die deze bolling niet meetellen. Dan reken je bij het opmeten van het cilinderslot aan beide zijdes één millimeter minder en heet de maat 30/30. Zo kan tijdens het cilinderslot opmeten precies dezelfde cilinder dus op twee manieren worden genoteerd.

SKG cilinderslot

Een greep uit onze cilinderleveranciers

Zelf cilinderslot opmeten

Is het gelukt met je cilinderslot opmeten en weet je de maten? Bekijk dan ons assortiment cilinders om te checken of de cilindermaat van jouw favoriete cilinder leverbaar is. Heb je vragen of kun je na het opmeten van jouw cilinderslot niet de opgemeten maat vinden in de webshop, dan kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Bekijk onze cilinders Bellen: 0577 - 46 21 98 Stuur een e-mail