Vakantiekoorts! Gebruik de kortingscode VAKANTIE10 voor 10% korting op het gehele assortiment*. Geldig van 21 mei t/m 30 juni 2024.

deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Welke scharnieren gebruik ik voor mijn deur?

“Welk scharnier heb ik nodig voor de ophanging van mijn deur?” Die vraag krijgen we regelmatig… en terecht! Een goede bevestiging voorkomt problemen, zoals scharnieren die gaan verzakken omdat ze het gewicht niet aankunnen en een knellende deur als gevolg. Doe daarom altijd research voor je zelf aan de slag gaat met de ophanging van jouw deur. We hebben de meest gebruikte deuren voor je op een rij gezet, inclusief een richtlijn voor het aantal scharnieren.

Onzichtbare scharnieren
Met onzichtbare scharnieren is de bevestiging van jouw deur niet te zien wanneer deze gesloten is.

Binnendeuren

Voor binnendeuren kun je prima gebruikmaken van standaard of kogellagerscharnieren. Veel binnendeuren zijn hol, waardoor ze behoorlijk laag in gewicht zijn. Afhankelijk van de hoogte, dikte en breedte van de deur, zullen twee of drie scharnieren afdoende zijn om de deur degelijk op te hangen. Vind je het mooi als je de scharnieren van jouw deur niet ziet? Bekijk dan de mogelijkheden van onzichtbare scharnieren. Ook bijzondere deuropeningen zijn mogelijk: zo krijg je klapdeurtjes bij het gebruik van bommerscharnieren en een uniek draaipunt met taatsscharnieren.

Buitendeuren

Zodra je op zoek bent naar scharnieren voor een buitendeur, kom je terecht in een zwaardere klasse. De veelgebruikte veiligheidsscharnieren zijn vaak uitgerust met een veiligheidsnok. Deze steekt door het scharnierblad in het deurkozijn, waardoor de deur op een extra plek gezekerd is in het kozijn. Scharnieren met kogellagers hebben de voorkeur, omdat zij de scharnierpen extra ondersteunen. Zo ben jij verzekerd van een soepel draaiende deur! Bij buitendeuren wordt vaak gebruik gemaakt van drie of vier veiligheidsscharnieren. Richtlijn is: hoe dikker de deur en hoe hoger de afmeting, des te meer scharnieren je gebruikt.

Deur met GPF Veiligheidsbeslag en veiligheidsscharnieren Op deze buitendeur zit GPF Veiligheidsbeslag met veiligheidsscharnieren.

Voordeuren

Het paradepaardje onder de deuren is de voordeur! De entree heeft over het algemeen de mooiste uitstraling van het huis, dus met de voordeur wordt flink uitgepakt. Mooie panelen en details, (glas-in-lood) ramen… schitterend om te zien, maar vaak ook een behoorlijk zwaar geheel. De voordeur is daarom bij uitstek de deur die gemonteerd moet worden met kwalitatieve veiligheidsscharnieren. Afhankelijk van o.a. de houtsoort en de grootte van de deur is het in veel gevallen wenselijk om vier scharnieren te gebruiken.

Deurdranger of deurstopper op de deur? Reken dan extra gewicht!

Deurdrangers en deurstoppers die op minder dan 60% van de deur zitten (gerekend vanaf het scharnier) zorgen voor flinke druk op de deur – en dus op de scharnieren. In sommige gevallen (bijvoorbeeld wanneer er een zware openingsrem ingesteld is), moet je het gewicht van jouw deur zelfs verdubbelen! Zo kan het gebeuren dat jouw deur van 40 kg met deurdranger tóch te zwaar is voor de scharnieren die 60 kg aankunnen.

Bekijk alle scharnieren