deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

De breedte van een deur

Alle standaard breedte en hoogtematen van deuren op een rij.

Hoe breed is een deur? En hoe hoog zijn deuren? Als je op zoek bent naar een nieuwe (binnen)deur is het goed om te weten dat er in Nederland verschillende standaard afmetingen zijn voor deuren. Op de vraag ‘hoe breed en hoe hoog is een deur?’ zijn dus meerdere antwoorden mogelijk. We zetten de verschillende breedtes en hoogtes van deuren voor je op een rij en vertellen jou welke maten in welke situaties worden gehanteerd. Bekijk daarnaast onze ruime collectie deuren. We hebben ze in allerlei soorten en maten.

Hoe breed is een deur nou precies?

Op zoek naar een deur met een bepaalde breedte? Dit zijn de vijf meest voorkomende breedte maten van deuren:

  • 68 cm
  • 73 cm
  • 78 cm
  • 83 cm
  • 93 cm
Naast de standaard breedte is het goed om te weten dat deuren met een breedte van 63 centimeter en 88 centimeter ook regelmatig voorkomen. Daarnaast is het handig om rekening te houden met de dikte van deuren. Deuren zijn doorgaans tussen de 38 en 40 mm dik.

Hoe hoog is een deur nou precies?

Naast dat een deur kan verschillen in breedte, zijn er ook meerdere deurhoogtes. In Nederland worden drie standaard deurhoogtes gebruikt, namelijk:

  • 201,5 cm
  • 211,5 cm
  • 231,5 cm

De breedte van een deur

Wat zijn de vereiste maten voor buitendeuren?

Deuren in nieuwe woningen moeten volgens de richtlijnen van het bouwbesluit aan een aantal eisen voldoen. Zo is in het bouwbesluit bepaalt dat de breedte van nieuwbouwdeuren 93 cm moet zijn. Verder moet de vrije hoogte van de deur 2,3 meter zijn. Daarom worden in nieuwbouwwoningen altijd de hoogtematen 231,5 en 234 cm gehanteerd. De hoogtemaat 231, 5 cm wordt veelal voor de voordeur gebruikt. Een hoogte van 234 cm wordt gehanteerd voor de achterdeur. Voor oudere woningen gelden weer andere afmetingen. Zo is de standaard breedte van voordeurdeuren van gerenoveerde huizen 83 en 88 cm. De hoogtematen van deuren in oude(re) woningen zijn 201,5 en 211,5 cm.

Naar de buitendeuren

Welke maten worden gehanteerd voor binnendeuren?

Voor binnendeuren worden dezelfde breedte en hoogtematen gehanteerd als voor buitendeuren. Binnendeuren in nieuwbouwhuizen zijn dus 231,5 en 234 centimeter hoog en hebben een breedte van 93 centimeter. Voor oude(re) huizen gelden hoogtematen van 201,5 en 211,5 centimeter en een breedte 83 of 88 centimeter.

Naar de binnendeuren

Advies over deuren (en breedte en hoogtematen)

Je weet nu hoe breed en hoe hoog deuren kunnen zijn. Wil je jouw oude voordeur vervangen of jouw binnendeuren vervangen voor nieuwe exemplaren en heb je hulp nodig bij het bepalen van de maten? Je kunt de maten van jouw nieuwe deur het makkelijkst achterhalen door jouw oude deur op te meten. De hoogte en breedte van de nieuwe deur moeten hetzelfde zijn als de afmetingen van je oude exemplaar. Heb je nog geen deur in het kozijn zitten, dan kun je de afmetingen van je nieuwe deur bepalen door het opmeten van het deurkozijn. Ook hebben wij tips voor het afhangen van jouw deuren. Zo kun jij snel en makkelijk jouw deur afhangen in vijf eenvoudige stappen.

Online deuren kopen in verschillende afmetingen

Heb je al gekeken naar ons mooie assortiment deuren en zit er ook een product tussen waar je helemaal enthousiast van wordt? Dat is fijn! Mocht je nog (meer) vragen hebben over onze artikelen en hierover professioneel advies willen? Neem dan contact met ons op door te mailen of te bellen met onze klantenservice. Ons team staat elke werkdag voor je klaar om je verder te helpen met het vinden van jouw droomdeur (met de juiste breedte en hoogte).

Bellen: 0577 - 46 21 98 Stuur een e-mail