0577 - 46 21 98

Deurslot kopen

Heb je een nieuwe deur gekocht, dan wil je uiteraard dat deze beveiligd wordt met een goed slot. Bij veel deuren wordt er daarom voor gekozen om een cilinderslot te plaatsen. Deze sloten zijn veilig, gemakkelijk met een sleutel te bedienen en niet zichtbaar, omdat het slot in de deur gefreesd is.

Kies het insteekslot dat bij jou past

Koop je een nieuwe, gave binnendeur of buitendeur, dan heb je de ultieme vrijheid in het kiezen van een slot. Vervang je het insteekslot van een oudere deur, lees dan meer op Cilinderslot vervangen. Je hebt bij een nieuwe deur de ruimte om zelf te bepalen welk type slot je kiest. Wij bieden je een ruim assortiment cilindersloten, zodat je uitkomt bij een slot dat perfect bij jouw keuze past.

cilindersloten Mauer

Vraag 1: Is het slot bestemd voor een binnendeur of voor een buitendeur?

De vraag lijkt simpel, maar is essentieel voor jouw slotkeuze. Is het deurslot bedoeld voor een buitendeur, dan kun je het beste kiezen voor een veiligheidsslot of een meerpuntssluiting. Lees over die laatste op Alles over meerpuntssluitingen. Ben je op zoek naar een slot voor een binnendeur, dan is een insteekslot heel geschikt.

Vraag 2: Welke grootte moet mijn deurslot hebben?

Er zijn grofweg twee groottes van insteeksloten. In de woningbouw komen de meeste cilindersloten standaard uit de 1200 serie. Er zijn ook insteeksloten met de maatvoering uit de 600 serie: zij zijn groter, sterker en je kunt ze daardoor zeer intensief gebruiken. Bovendien zit er iets meer ruimte tussen het hart van de deurkruk en van de cilinder, waardoor je het slot makkelijker kunt bedienen met een sleutel. Ondanks dat sloten uit de 600 serie voornamelijk gebruikt worden in de utiliteitsbouw, kun je ze ook prima in een woning plaatsen. Let er wel op dat de frees in je deur door dit type slot groter wordt.

Mauer Nemef

Vraag 3: Welke PC-maat of WC-maat kies ik?

Bij een PC-maat (gewone bediening met cilindersleutel) en een WC-maat (bediening middels vrij/bezet slot) horen een aantal slotsparingen. Deze slotsparing geeft de afstand aan tussen het hart van het krukgat en het hart van de cilinder. Over het algemeen ligt deze maat vast en is hij afhankelijk van de grootte van het slot dat je bestelt. Kies je voor de 1200 serie, dan zal de slotsparing 55 millimeter zijn, ook wel bekend als PC 55. Bij de 600 serie is de slotsparing 72 millimeter (PC 72).

Montage voering

Vraag 4: Waarvoor gebruik ik mijn insteekslot?

De meeste sloten bevatten een dagschoot en een nachtschoot. Daardoor kun je ze met een deurkruk bedienen, maar ook afsluiten met een sleutel. Er zijn echter meer varianten beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een loopslot, die alleen een dagschoot bevat. Dit slot wordt veel gebruikt tussen de hal en de woonkamer. Daarnaast zijn er kastsloten: sloten met enkel een nachtschoot, onder andere voor de meterkast of voorraadkast. Maar ook een vrij/bezet slot is mogelijk: perfect voor toiletten en badkamers, omdat je het slot slechts vanaf één kant af kunt sluiten.

cilindersloten verschillen

Vraag 5: Wat is de doornmaat?

Bepaal als laatste wat de afstand moet zijn van de zijkant van de deur (de ‘kopse kant’) tot het hart van de deurkruk. Dit is de doornmaat. Deze afstand is belangrijk om te weten, omdat je bij een afwijkende doornmaat ook moet kiezen voor een ander cilinderslot. De standaard doornmaat is 50 of 60 millimeter.

doornmaat

Deursloten kopen met extra comfort

Gun jezelf extra comfort wanneer je een insteekslot koopt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fluisterdagschoot? Door een speciale strook Teflon slaat de dagschoot niet meer met een knal tegen de sluitplaat, waardoor de bediening stiller verloopt. Daarnaast bestaan er magneetsloten. Bij deze sloten zit er op de plek van de dagschoot een magneet. Dit magnetische cilinderslot heeft als voordeel dat je bij een geopende deur niet tegen een dagschoot aankijkt. Deze schuift namelijk pas uit wanneer de magneet tegenover de sluitplaat in het kozijn zit.

Dagschoot Fluisterdagschoot Magneetschoot

De opbouw van een insteekslot

Insteekslot
 • Voorplaat. De voorplaat van een insteekslot is na montage het enige deel van het slot dat zichtbaar is (naast de dag- en nachtschoot). De plaat sluit de frees in de deur af, zorgt ervoor dat het insteekslot goed verankerd is en weerhoudt stof en ander vuil ervan om in het binnenwerk van het slot te dringen.
 • Boorgat. In de voorplaat van een insteekslot zitten twee boorgaten. Wanneer je schroeven door de boorgaten in het hout van de deur boort, zit het insteekslot vast en kan er geen vuil in het slot komen.
 • Smeernippel. Af en toe heeft een insteekslot olie nodig, zodat het slot niet droogloopt. Middels de smeernippel kun je deze olie toedienen, waarna het automatisch verdeeld wordt aan de binnenkant van het slot.
 • Kantelschuif DIN Ls/Rs. Doordat er een kantelschuif in het slot zit, is het mogelijk om het slot zowel aan de linkerzijde als de rechterzijde van de deur te gebruiken. Dit maakt hem universeel.
 • (Fluister)dagschoot. Door de deurkruk naar beneden te duwen, bedien je de dagschoot – en daarmee de deur. Wanneer sloten alleen een dagschoot hebben, kunnen ze niet op slot gedraaid worden. Dit type wordt ook wel loopslot genoemd. Bevat de dagschoot een Teflon inlage, dan verloopt de bediening geruislozer en spreken we van een fluisterdagschoot.
 • Klemtuimelaar stelschroef. Met deze ingenieuze functie kun je de deurkruk via het slot met maximaal twee graden horizontaal bijstellen. Een uitkomst wanneer de deurklink een fractie te veel naar beneden of boven wijst!
 • CE-markering. Vind je op een product de CE-markering, dan weet je dat deze voldoet aan Europese richtlijnen. Voor een groot aantal producten geldt dat deze markering zelfs noodzakelijk is om het product in de winkel te krijgen.
 • Stofbussen. Komt er stof vrij bij het doorboren, dan zorgen stofbussen ervoor dat er geen vuil in het slot komt. Daarom wordt een stofbus ook wel een boorbus genoemd.
 • Krukgatlagering. Doordat het krukgat afgewerkt is met een polyamide krukgatlagering, functioneren de deurkrukken met zo min mogelijk wrijving.
 • Nachtschoot. De nachtschoot wordt bediend met een sleutel of kruk. De schoot zorgt ervoor dat een deur afgesloten kan worden. Bediening verloopt via een profielcilinder, bontebaard sleutelgat of toiletgat. Wanneer een slot alleen een nachtschoot heeft, spreken we ook wel van een kastslot.
 • Nachtschootkop. Het is uiteraard van het grootste belang dat de nachtschootkop niet kapot te breken is. Daarom is de kop gietijzer vernikkeld, waardoor hij enorm sterk en onbreekbaar wordt.
 • Slotkast. De slotkast is de buitenkant van het insteekslot, dat helemaal in de deur verdwijnt. Het omhulsel beschermt het slot en zorgt dat elk onderdeel goed op zijn plaats blijft zitten.
 • DIN 18 251-1 klasse 3. De codering DIN 18 251-1 klasse 3 geeft aan dat het insteekslot geschikt is om intensief gebruikt te worden in zowel de utiliteitsbouw als de woningbouw. Heet jouw insteekslot een dergelijk keurmerk, dan weet je dat je te maken hebt met een zeer degelijk slot.
 • Cilindergat. In het insteekslot zit een uitsparing voor de profielcilinder. Een dergelijk insteekslot wordt ook wel een cilinderslot genoemd. Als het insteekslot geplaatst is in de deur, kun je de cilinder er vanaf de buitenkant zo in steken.
 • Slotsparing. De slotsparing is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder. Deze afstand bepaalt hoe ver de dagschoot en de nachtschoot van elkaar af zitten. Andere namen voor slotsparingen zijn de PC-, BB- en WC-maat. PC staat voor sloten met een profielcilinder (ook insteeksloten genoemd), BB geldt voor sloten die met een klavierslot bediend worden en WC is voor sloten met toiletgarnituur.
 • Doornmaat. De doornmaat is de afstand van het hart van de cilinder tot de voorzijde van de deur. Hoe groter de doornmaat, hoe verder de deurkruk verwijderd is van de rand van de deur.
 • Boorgat voor cilinderbout. Het is van groot belang dat de cilinder goed verankerd zit in de deur en het insteekslot. Daarom zit er een speciaal boorgat in de voorplaat, zodat de cilinderbout zowel door het insteekslot als de cilinder gaat en niet zomaar uit het slot getrokken kan worden.
Bekijk alle insteeksloten