deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Alles over de meerpuntssluiting

Driedubbel afsluiten

Op deze pagina vertellen we je alles over meerpuntssluitingen. Dit type insteekslot wordt veel gebruikt als voordeurslot of achterdeurslot. Met een meerpuntssluiting is jouw deur namelijk beveiligd op ten minste drie plekken, terwijl je hem slechts met één sleutel bedient. Lees hieronder meer over de verschillende varianten en bedieningsmogelijkheden van een meerpuntssluiting. Bekijk ook ons assortiment meerpuntssluitingen.

Is jouw meerpuntssluiting cilinderbediend of heb je een krukbediende meerpuntssluiting?

Een meerpuntssluiting kan op twee manieren bediend worden. Is jouw meerpuntssluiting cilinderbediend, dan opent de deur middels de sleutel in de cilinder. Dit type heet ook wel meerpuntssluiting sleutelbediend, omdat je door de sleutel in het slot te draaien, de dagschoot bedient. Deze manier van openen wordt gebruikt bij de meeste voordeursloten, omdat daarop een vaste voordeurknop zit. Bedien je jouw buitendeur aan beide kanten met een deurkruk of draaibare knop, dan kun je in plaats van een cilinderbediende meerpuntssluiting, een krukbediende meerpuntssluiting aanschaffen. Daarbij reageert het meerpuntsslot wanneer je de deurkruk draait. Dit type meerpuntssluiting kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld een achterdeur.

driepuntssluiting

Veilig afsluiten met een driepuntssluiting

Welk type meerpuntsluiting je kiest, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. De driepuntssluiting komt veruit het meest voor. Dit meerpuntsslot zit op drie punten vast in het deurkozijn met haakschoten, blokschoten of rolnokken: in het midden (bij de cilinder), bovenaan en onderaan. Door een draai van de sleutel of de deurkruk open je de driepuntssluiting in één keer. Zonder zelf een extra handeling te moeten verrichten, is jouw deur beveiligd op drie punten. Wel zo’n veilig gevoel!

Beveiliging middels blokschoten, haakschoten en rolnokken

Het is van belang dat jouw meerpuntssluiting inbraakwerend is en je een veilig gevoel geeft. Het slot heeft daarom sterke schoten die de deur vergrendelen in het kozijn. Er zijn drie varianten: blokschoten, haakschoten en rolnokken. Een blokschoot komt over het algemeen het meest voor bij ‘gewone’ sloten, waar het de nachtschoot genoemd wordt. Het is een rechthoekig blok van ijzersterk staal dat door de sluitplaat in het kozijn steekt. Daarnaast kunnen meerpuntsluitingen een haakschoot hebben. De vorm van deze schoot doet zijn naam eer aan: hij haakt in de sluitkom en zorgt zo voor een zeer hoge weerstand. De haakschoot wordt in sommige gevallen zelfs verplicht door het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Het kan voorkomen dat een driepuntssluiting zowel een blokschoot (middelste slot, bij de cilinder) als twee haakschoten heeft. Een combinatie van beide is dus ook mogelijk. Als laatste zijn er nog rolnokken. Deze kleine, uitstekende voorwerpen schuiven van boven naar beneden in de sluitplaat en vergrendelen de deur op die manier. Je vindt rolnokken onder andere in combinatie met oudere deuren van kunststof.

haakschoot, meerpuntssluiting

Een meerpuntssluiting monteren

Een driepuntssluiting monteren is een precieze klus – en dat geldt ook voor andere meerpuntssluitingen. Het vergt vakmanschap om met behulp van een freesmachine de inkepingen voor het slot te maken in een deur. Koop je een nieuwe deur en moet je een 3 puntssluiting infrezen, dan kun je dit het beste overlaten aan een aannemer of vakman. Is je oude meerpuntssluiting kapot of wil je een meerpuntssluiting vervangen voor een nieuw exemplaar? Als het aantal sloten gelijk blijft, is het makkelijker om de nieuwe meerpuntssluiting te plaatsen. Mits je een beetje handig bent, kun je dit ook zelf doen.

Veiligheidsbeslag in combinatie met een meerpuntssluiting

De constructie van bijvoorbeeld een driepuntssluiting is solide en sterk. Wel is het van belang dat inbrekers jouw cilinder niet kerntrekken of op een andere manieren openboren. Zorg daarom voor een veiligheidscilinder en een veiligheidsbuitenschild met kerntrekbeveiliging. Door het SKG 3 sterren keurmerk ben je verzekerd van minstens vijf minuten inbraakvertraging. In combinatie met veiligheidsbeslag is jouw meerpuntssluiting extra veilig!

skg

Verschillende merken meerpuntssluitingen

Heb je de beslissing genomen om voor een meerpuntssluiting te gaan, dan is de volgende vraag voor welk merk je kiest. De KFV meerpuntsluiting is afkomstig uit Duitsland en wordt veel gebruikt in West-Europa. Het voordeel van bijvoorbeeld de KFV 3 puntssluiting is dat deze zowel op een houten kozijn geplaatst kan worden als op een variant van kunststof of metaal. Daardoor kun je met dit merk altijd uit de voeten. Een Ivana meerpuntsluiting kenmerkt zich door afgeschuinde haakschoten die ervoor zorgen dat de meerpuntssluiting een grote weerstand heeft. Gebruiksgemak staat hoog in het vaandel bij Ivana: de kommen kunnen zowel links als rechts worden gemonteerd. Bovendien is de in te frezen breedte en diepte bij het hoofdslot en de bijzetsloten even groot. Een G-U meerpuntsluiting (ook wel geschreven als GU meerpuntsluiting) is een meerpuntslot met massieve blokschoten. G-U staat voor Gretch-Unitas. Het merk biedt technologieën en producten voor zowel kleine woningen als enorme kantoorpanden.

Meerpuntssluiting prijs: wat kost een driepuntssluiting?

De prijs van een meerpuntssluiting is uiteenlopend en onder andere afhankelijk van het aantal sluitingen dat je kiest. Zo kan een driepuntssluiting prijs €150,- verschillen met een andere variant, bijvoorbeeld door het gebruikte materiaal of de lengte van het gewenste slot. Klik op de oranje button hieronder voor ons assortiment meerpuntssluitingen. Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Je oude meerpuntssluiting vervangen

Wil je jouw oude meerpuntssluiting vervangen voor een nieuw exemplaar? Ons serviceteam denkt graag met je mee om dit zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Door ons invulformulier meerpuntssluitingen in te vullen, geef je door welke eigenschappen jouw oude meerpuntsslot heeft. Wij kijken met je mee welke aanpassingen er nodig zijn voor je het nieuwe meerpuntsslot kunt monteren en adviseren je desgewenst over een slot dat het beste past bij de situatie in jouw deur en kozijn.

Bekijk alle meerpuntssluitingen