Vakantiekoorts! Gebruik de kortingscode VAKANTIE10 voor 10% korting op het gehele assortiment*. Geldig van 21 mei t/m 30 juni 2024.

deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Cilinder kopen

Vind de finishing touch voor jouw slot

Wat is een cilinder?

De cilinder is één van de belangrijkste onderdelen van het slot, maar toch weten veel mensen niet precies wat deze kleine krachtpatser doet.
Een cilinder bedient de nachtschoot van een insteekslot. Hij zorgt er dus voor dat jouw slot met een sleutel of automatisch (bij een elektronisch 'slim' slot) open en dicht gedraaid kan worden. Een cilinder wordt ook wel een cilinderslot genoemd, maar officieel is een cilinderslot een insteekslot waar een profielcilinder in geplaatst kan worden. Lees daarover alles op onze pagina 'Cilinderslot vervangen'.

Cilinder dubbel

Cilinders met veiligheidskeurmerk

Heeft jouw cilinderslot een SKG keurmerk, dan weet je dat deze getest is op een aantal essentiële punten. Duurzaamheid, temperatuurbestendigheid, corrosievorming en uiteraard inbraakwering zijn de belangrijkste eisen waar streng op gecontroleerd wordt. De kwalificatie past binnen de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Er is een aantal sterren dat de Stichting Kwaliteit Gevelbouw toekent:

Logo SKG 1 ster

SKG 1*

De veiligheidscilinder heeft bij testen minder dan drie minuten inbraakwerendheid gehaald.

Logo SKG 2 sterren

SKG 2**

De veiligheidscilinder heeft bij testen minimaal drie minuten inbraakwerendheid gehaald.

Logo SKG 3 sterren

SKG 3***

De veiligheidscilinder heeft bij testen minimaal vijf minuten inbraakwerendheid gehaald.

Hoe meet ik de cilindermaat?

Wil je jouw cilinders vervangen, dan merk je al snel dat het aanbod enorm is. Omdat er allerlei maten cilinders te koop zijn, is het van belang dat je precies weet welke maat in jouw deur past. Daarom leggen we je hier uit hoe de maatvoering voor het berekenen van de cilindermaat in z’n werk gaat.

Maatvoering

De maatvoering bestaat uit twee getallen, bijvoorbeeld 30/30. Deze twee getallen zijn de afstanden in millimeters, gemeten vanuit het hart van de cilinderbout (die door het insteekslot in de cilinder steekt) tot en met het schild of de rozet aan de buitenkant van de deur. Om de maat te meten, kijk je naar de kopse kant van de deur. Is de afstand van cilinderbout tot buitenkant deurbeslag zowel naar links als naar rechts 30 millimeter? Dan weet je dat de totale lengte van de cilinder
60 millimeter is en dat het montagegat in het midden van de cilinder zit. Het kan daarnaast voorkomen dat één van de lengtes van de cilindermaat langer is dan de ander. De maatvoering loopt op in stappen van vijf millimeter. Het is dus mogelijk dat de cilindermaat 30/35, 35/35 of 30/45 is – oplopend tot de maximale afstand van 30/115.

30/30 of 31/31?

Let op: sommige merken – zoals Mauer – rekenen de verdikking van de cilinder mee bij de cilindermaat, zodat er een millimeter aan de maat toegevoegd wordt. Dit is het kleine stukje cilinder dat uit de rozet of het schild bolt. Dan kom je uit op bijvoorbeeld 31/31. Er zijn echter ook merken – zoals Nemef – die deze bolling niet meetellen. Dan reken je aan beide zijdes één millimeter minder en heet de maat 30/30. Zo kan precies dezelfde cilinder dus op twee manieren genoteerd worden.

Heb je de maat opgenomen van jouw cilinderslot? Bekijk dan ons assortiment cilinders om te checken of de cilindermaat van jouw favoriete cilinder leverbaar is. Heb je vragen of kun je jouw opgemeten maat niet vinden in de webshop, neem dan contact met ons op.

Inmeten cilinder kopse kant

Cilinder tekening kopse kant

Gelijksluitende cilinders en mono sluitende cilinders

De keuze is aan jou: kies je voor gelijksluitende cilinders of voor cilindersloten die mono sluitend zijn? We zetten de plussen en minnen graag voor je op een rij.

Gelijksluitende cilinders

Functie van een gelijksluitende cilinder
 • Gemakkelijk en snel, want je opent elke deur met dezelfde sleutel.
 • Geen volle sleutelbos, omdat je maar één sleutel nodig hebt.
 • Is jouw sleutel gestolen, dan heeft diegene toegang tot alle cilindersloten.

Monosluitende cilinders

Functie van een monosluitende cilinder
 • Extra beveiliging, doordat je voor elk slot een sleutel nodig hebt.
 • Handig wanneer bijvoorbeeld de buurvrouw tijdelijke toegang moet hebben tot de schuur, maar je niet wilt dat ze ook jouw woning in gaat.
 • Tijdsverlies, omdat je op zoek moet naar de juiste sleutel aan jouw (volle!) sleutelbos.

Optimale controle met een sluitsysteem

Met een sluitsysteem wordt er onderscheid gemaakt tussen hoofdsleutels en ondersleutels. Een eenvoudig voorbeeld is het sleutelgebruik in een kantoorpand, waar niet alle medewerkers dezelfde toegangsrechten hebben. Maar kijk ook naar een appartementengebouw: iedereen kan de centrale voordeur openen, maar met diezelfde sleutel vervolgens alleen zijn eigen woning in.

Makkelijk werken met een kruiskaart

Sluitsystemen kunnen zo complex worden als je zelf wilt. Door het invullen van een kruiskaart krijg je voor jezelf een helder beeld van de sleutels die je nodig hebt en wie waar naar binnen mag. Geef jezelf daarom overzicht met de deurbeslag.nl kruiskaart. In de linkerkolom vul je de personen in die toegang dienen te krijgen en het aantal benodigde sleutels per persoon. In de bovenste rij vul je de verschillende deuren, de benodigde cilindersloten en de cilindermaten in. Vervolgens bepaal je per persoon tot welke deur hij of zij toegang heeft door eenvoudigweg kruisjes te zetten. Wij bekijken vervolgens hoe we het sluitsysteem in de praktijk kunnen brengen en kunnen een offerte opstellen.

Het verschil tussen een gecertificeerde cilinder en een standaard cilinder

Kies je voor een standaard cilinder, dan kan deze bij elke sleutelspecialist onbeperkt gekopieerd worden. Dat is niet zo bij een gecertificeerde veiligheidscilinder. In dat geval gaat het vaak om cilindersloten met bijzondere extra’s, waarvan de producent niet wil dat de sleutel algemeen verkrijgbaar is. Daarom worden er bij deze cilinders een certificaat en een code registratie op naam meegeleverd. Dan kunnen sleutelspecialisten de sleutel niet kopiëren en moet je terug naar de producent wanneer je één of enkele exemplaren bij wilt laten maken. Het kopiëren van een gecertificeerde cilinder is duurder dan wanneer een standaard cilinder gekopieerd wordt. In het eerste geval weet je echter wel zeker dat een ‘per ongeluk verloren sleutel’ niet in verkeerde handen kan vallen en onbeperkt bijgemaakt wordt.

Cilinders Mauer
Model: Standard serie
Merk: Mauer
Cilinders Mauer
Model: New Wave 5
Merk: Mauer

Kiezen voor extra’s: hotelfunctie en keersleutel functionaliteit

Heeft jouw cilinder een hotelfunctie, dan voorkom je buitensluiten en kun je in noodgevallen altijd jouw slot bedienen. De functie zorgt er namelijk voor dat je een cilinderslot altijd kunt openen, ook als er aan de andere kant een sleutel in het slot gedraaid is. Wat de naam al doet vermoeden, wordt dit type slot veel toegepast in hotels. Maar ook in seniorenwoningen kan het een uitkomst zijn. De keersleutel functionaliteit bezorgt jou extra gemak. Je kunt de sleutel namelijk op beide manieren in het slot steken en hebt niet meer te maken met een boven- en onderkant van de sleutel. Je herkent een keersleutel functionaliteit aan de gedraaide stand van het sleutelgat: deze is liggend, in plaats van staand.

Een kijkje in het cilinderslot

Je hebt cilindersloten in allerlei prijsklassen en met verschillende toevoegingen. Daarom nemen we je mee naar de binnenzijde van een standaard én een rijk uitgevoerde cilinder. Zo leer je meer over de werking van een cilinder en kun je voor jezelf bepalen welke extra’s jij wilt!

Dwarsdoorsnede standaard cilinder

Als eerste nemen we een standaard cilinder van Mauer onder de loep. De cijfers in de afbeelding corresponderen met de onderdelen die hieronder worden uitgelegd.

Dwarsdoorsnede standaard cilinder
 1. Standaard sleutelstand

  De standaard sleutelstand is verticaal. Er is één correcte manier waarop je de sleutel in de cilinder kunt steken en vervolgens kan de sleutel één kant op gedraaid worden.

 2. Vijf sluitpinnen (permutatiestiften)

  Over het algemeen zijn er in een SKG 2 sterren cilinderslot vijf stiften aanwezig. Zij zorgen ervoor dat de cilinder niet kan draaien zonder de juiste sleutel. Hoe? Doordat de stiften verschillende lengtes hebben, voorkomen ze dat er een breeklijn ontstaat. Deze breeklijn komt er alleen als een passende sleutel in de cilinder gestoken wordt, die de sluitpinnen op precies de goede hoogte plaatst zodat de cilinder kan draaien.

 3. Sleutelpinnen

  Een sleutelpin komt in contact met de sleutel wanneer deze in het slot gestoken wordt. Matcht de sleutel met de hoogte van de sleutelpinnen, dan ontstaat er een breuklijn en kan de sleutel (en dus de cilinder) gedraaid worden. Vervolgens kan de sleutel niet uit het slot getrokken worden, omdat de sleutelpinnen dit tegenhouden. Pas wanneer de sleutelpinnen en sluitpinnen recht boven elkaar staan – en ze met behulp van de veertjes weer kunnen bewegen – kun je de sleutel uit de cilinder trekken.

 4. Veertjes

  De veertjes zorgen ervoor dat de sluitpinnen altijd tegen de sleutelpinnen aangedrukt worden en er geen loze ruimte ontstaat. Door de kracht van een sleutel worden de veertjes teruggeduwd en worden de sluitpinnen ook naar beneden geduwd.

 5. Anti-kerntrek en openboren

  Helaas is het nodig om jouw slot te beveiligen tegen enkele veel toegepaste inbraaktechnieken. Onder de naam Bulgaarse Methode wordt de kern bijvoorbeeld uit cilinders getrokken of wordt de cilinder middels een schroef uitgeboord. In de cilinder zit standaard een beveiliging die de inbraak bemoeilijkt.

 6. Anti lockpicken

  Lockpicken is het openen van een slot zonder dat je daarbij een sleutel gebruikt en zonder dat je schade toebrengt aan het slot. Het wordt gezien als een tijdrovende en precieze manier van inbreken, omdat er veel oefening voor nodig is om met speciaal gereedschap een cilinderslot te openen. Gelukkig worden steeds meer sloten uitgerust met extra’s tegen lockpicking.

 7. Meenemer

  Is jouw deur op slot, dan steekt de meenemer een stukje uit de cilinder. Dat zorgt ervoor dat de nachtschoot uitgeschoven blijft en je het slot niet kunt openen.

 8. Vaste behuizing

  Het cilinderslot heeft een vaste, sterke behuizing die middels een cilinderbout gemonteerd is in het insteekslot. Deze behuizing zorgt ervoor dat de cilinder op zijn plaats blijft en niet uit het slot gehaald kan worden.

Extra’s voor een cilinderslot

Naast bovengenoemde onderdelen, zijn er cilindersloten met meer specificaties. Om deze uit te leggen, gebruiken we de dwarsdoorsnede van Mauer’s New Wave 5.

Dwarsdoorsnede cilinder met extra's
 1. Draaibare cilinder

  In de vaste behuizing zit een draaibare cilinder. Het is immers nodig dat de cilinder zelf kan draaien, zodat de sluitpinnen en sleutelpinnen los van elkaar komen te staan.

 2. Montagegat

  Door het insteekslot en het montagegat wordt een cilinderbout gemonteerd. De plek van het montagegat is over het algemeen de zwakste plek van een cilinder, omdat de vaste behuizing hier slechts dun is.

 3. SKG keurmerk

  Op de voorzijde van een cilinder zie je welk SKG keurmerk een cilinderslot heeft. Over het algemeen worden vijf stiften gebruikt bij een slot dat SKG 2 sterren gekeurd is. Zes stiften zien we voornamelijk bij sloten met een SKG 3 sterren kwalificatie.

 4. Keersleutelsysteem

  Middels het keersleutelsysteem geniet jij van extra gebruiksgemak. De sleutel kan namelijk op beide manieren in de cilinder gestoken worden en je kunt hem zowel naar links als naar rechts draaien. Je herkent een keersleutel aan zijn liggende positie, in tegenstelling tot de staande positie van een standaard sleutelgat.

 5. Zes sluitpinnen (permutatiestiften)

  Een extra sluitpin zorgt voor extra beveiliging en extra permutatiemogelijkheden. Voor een SKG 3 sterren kwalificatie is het nodig dat een cilinder zes stiften heeft, omdat deze het aantal permutaties – en dus de beveiliging – flink verhoogt.

 6. Extra beveiliging tegen openboren, kerntrekken en klopsleutel

  Cilindersloten met de nieuwste technieken hebben extra beveiligingsmiddelen tegen het openboren of kerntrekken van de cilinder en tegen de slagmethode met een klopsleutel. In de cilinder van de New Wave 5 is dit te zien aan de toegevoegde extra’s, die meer zijn dan die van een standaard slot. Bovendien ziet het profiel van de sleutel zelf er vaak ingewikkelder uit.

 7. Verstevigde brug

  Om te voorkomen dat een slot opengebroken wordt op zijn zwakste plek (in het midden, bij het montagegat en de meenemer), zijn luxe cilindersloten uitgevoerd met een verstevigde brug. Daardoor is het nagenoeg onmogelijk om cilinders in het midden te breken en ben jij verzekerd van extra veiligheid.

 8. Tweedelige meenemer

  Een tweedelige meenemer heeft twee palletjes die uit de cilinder steken, in plaats van één. Wanneer een cilinder toch uitgetrokken wordt, zorgt de tweedelige meenemer ervoor dat het tweede palletje blijft zitten. Daardoor is de cilinder dus nog steeds niet te openen.

Bekijk alle cilinders