Vakantiekoorts! Gebruik de kortingscode VAKANTIE10 voor 10% korting op het gehele assortiment*. Geldig van 21 mei t/m 30 juni 2024.

deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu
Sfeerafbeelding trekbel

Trekbel monteren

Laatste update: 12 juli 2022

Weg met video deurbellen of andere moderne, elektronische beldrukkers: omarm de charme van een ouderwetse trekbel! Met deze klassieke deurbel constructie gaat er letterlijk een belletje rinkelen in huis. Aan de buitenzijde wordt er aan een knop getrokken die in verbinding staat met een scheepsbel. Door de trekbeweging komt de bel in actie en hoor je een klingelend geluid. Maar hoe monteer je nu zo’n nostalgische bel? En waar moet je op letten bij aanschaf? Wij leggen het je uit!

Sfeerafbeelding trekbel

Trekbel montage schema 

Het monteren van een trekbel gaat een stuk gemakkelijker wanneer je een bestaande (wellicht kapotte) trekbel kunt vervangen voor een nieuwe. In dat geval is er al een gat geboord in het deurkozijn en hoef je alleen de nieuwe materialen te plaatsen op de plek waar de oude gezeten hebben. Maar zit dit gat er nog niet? Dan kun je de volgende stappen volgen voor een goede montage van de trekbelset.

Gat boren in deurkopzijn

Stap 1: Boor een gat in het deurkozijn

Zorg ervoor dat dit gat iets ruimer is dan de trekstaaf die hierin gestoken wordt. Zo kun je de bel soepel heen en weer bewegen. Werk het gat op de buitenzijde van het kozijn af met de meegeleverde rozet. Let op: kies je voor een trekbel van Kirkpatrick, dan wordt deze verticaal op het deurkozijn geschroefd. Bovenaan het kozijn staat deze in verbinding met de tuimelaar die door het deurkozijn naar binnen steekt.


Driehoekige onderdelen bevestigen

Stap 2: Bevestig de driehoekige trekbel onderdelen

Eén driehoekig onderdeel monteer je direct aan de binnenzijde van het deurkozijn waar de trekstaaf uitsteekt en het andere onderdeel plaats je bovenaan ter hoogte van de bel. Zorg dat je alleen het grootste, middelste gat vastboort, zodat het geheel van links naar rechts kan bewegen.


Monteer deurbel

Stap 3: Monteer de deurbel

Hang de (scheeps)bel hoog op met de meegeleverde belvastzetter. Zorg dat de bel vrij kan bewegen, zodat het geluid duidelijk verspreid wordt in de hal en verder.


Rijg touw of ketting

Stap 4: Rijg een touw of ketting van onder naar boven

Je kunt gebruikmaken van een stalen ketting of van een touw om alle onderdelen van de trekbel met elkaar te verbinden. Begin bij de trekstaaf en rijg de ketting vervolgens door de twee ogen van de driehoekige elementen. Je eindigt bij de deurbel. Wanneer de bel nu in beweging wordt gebracht door eraan te trekken, hoor je het onmiskenbare geklingel van jouw nostalgische trekbel!

Trekbel online kopen

Ben je ook op zoek naar een antieke huisbel voor jouw woning of bedrijfspand? We informeren je graag over de beste optie voor jouw situatie. Neem daarom vrijblijvend contact met ons op tijdens openingstijden. En wil je tóch liever het gemak van een elektronische deurbel? Bekijk dan welke opties we nog meer hebben op onze pagina vol deurbellen.

Naar onze deurbellen Bellen: 0577 - 46 21 98 Stuur een e-mail