Vakantiekoorts! Gebruik de kortingscode VAKANTIE10 voor 10% korting op het gehele assortiment*. Geldig van 21 mei t/m 30 juni 2024.

deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Schuifdeursysteem monteren

Laatste update: 26 september 2022

Ervaar dagelijks het gebruiksgemak van een schuifdeur op maat! Door het praktische comfort en eenvoudige mechanisme is dit type deur een populair item in interieurs. Bovendien heb je geen draaicirkel bij het openen en sluiten van de deur. Anders dan een scharnierdeur in een kozijn hangen, dien je voor een schuifdeur een schuifdeursysteem aan te schaffen. En het goede nieuws: met de hulp van ons stappenplan en twee rechterhanden kun je de installatie ervan prima zelf realiseren!

Sfeerafbeelding schuifdeur

Onderdelen schuifdeursysteem

Bij de montage van een schuifdeursysteem komt best wat kijken. Het schuifrolsysteem bestaat uit diverse onderdelen waarmee je de schuifdeur afhangt. In principe vind je in een set de volgende onderdelen.

Eén of twee stalen rails

Eén of twee stalen rails.

Twee stalen deurstoppers

Twee stalen deurstoppers.

Eén schuifdeur vloergeleider

Eén schuifdeur vloergeleider.

Twee stalen hangrollen

Twee stalen hangrollen.

Afstandhouders

Afstandhouders.

Bevestigingsmaterialen

Bevestigingsmaterialen.

Stappenplan schuifdeur monteren

Klaar om jouw schuifdeur te monteren? In dit stappenplan laten we je zien hoe je ons schuifdeursysteem Lanka monteert. Heb je een ander model of een ander type rail, dan is het slim om voor een juiste bevestiging bij onze reguliere handleidingen verderop deze pagina te kijken. Bij het bestellen van een schuifdeurset krijg je de juiste bevestigingsmaterialen meegeleverd voor montage op steen, beton en hout. Houd er rekening mee dat gipswanden niet geschikt voor het systeem, omdat ze niet genoeg draagkracht hebben.

Stap 1 montagepunten

Stap 1: Meet de montagepunten

Meet de montagepunten van de afstandhouders zorgvuldig uit op de muur. Op welke hoogte monteer je het schuifdeursysteem? We raden aan om daarvoor de deurhoogte in mm plus de standaard van 46 mm aan te houden. Controleer zelf hoe het systeem dan uitkomt en of je dit een mooie hoogte vindt. Houd er rekening mee dat de metalen rail minstens 120 mm voorbij de deuropening uitsteekt, zodat je zeker weet dat de deuropening volledig afgesloten wordt door de schuifdeur. Vervolgens teken je vijf gaten af met daartussen een afstand van 450 mm. Boor deze met de juiste boor. In het geval van een steen- of betonboor gebruik je een diameter van 10 mm. Bij een houtboor kies je een diameter van 5,5 mm.


Stap 2 schuifdeurrail

Stap 2: Monteer de schuifdeurrail

Voor montage van de schuifdeurrail gebruik je de meegeleverde metalen spreidankers in het geval van steen of beton. Bij een houten wand gebruik je de meegeleverde houtdraadbouten. Zet zo nodig de twee delen van de rails in elkaar en plaats vervolgens de ring over de metrische of houtdraadbout. Deze bout plaats je in het midden van de rail. Uiteraard is dit niet nodig wanneer jouw rail uit één stuk bestaat. Schuif een afstandhouder over de bout. Nu is het tijd om de stalen rails te plaatsen en deze in het midden te monteren met de bijgeleverde bouten. Werk van binnen naar buiten bij het monteren van de overige bouten. Voordat je de twee buitenste bouten monteert, schuif je eerst de twee zwarte metalen eindstoppen met rubberen stootdopjes over de stalen rails. Zo weet je zeker dat jouw schuifdeur niet van de rail af glijdt. Vervolgens bevestig je de buitenste twee metrische of houtdraadbouten op dezelfde manier.


Stap 3 hangrollen

Stap 3: Monteer de hangrollen op de deur

In deze stap gaan we ons richten op de schuifdeur. Begin je met het uitmeten van de plek van de schuifdeurrollen op de deur. Let er daarbij op dat de hangrol altijd op een gedeelte van de deur gemonteerd wordt dat massief is of randhout heeft. Bij montage op de voorzijde van de deur geldt als hoogte van de montagepunten 40 mm en 130 mm, gemeten vanaf de bovenzijde van de deur. Vervolgens boor je de gaten met een houtboor van 10 mm diameter. Daarna kun je de schuifdeurhangers op de deur monteren met de bijgeleverde bouten. Vervolgens gaan we verder naar de onderzijde van de deur. Maak hierin een zaagsnede voor de vloergeleider. Bij een standaard deurdikte van 40 mm maak je in het midden van de onderzijde van de deur een groef van 20 mm diep en 7 mm breed. Je kunt hiervoor het beste een bovenfrees gebruiken. Heb je dit niet in huis, dan is het wellicht mogelijk om jouw schuifdeur al inclusief groef te bestellen bij de leverancier.

Stap 3b hangrollen


Stap 4 anti-jump

Stap 4: Schroef anti-jump vast aan bovenzijde deur

Het vastschroeven van de anti-jump (ook wel excentrische afstandhouders genoemd) doe je met behulp van een schroevendraaier op de bovenzijde van de schuifdeur. Deze houders zorgen ervoor dat jouw schuifdeur niet kantelt en netjes op de rail blijft: wel zo handig!


Stap 5 vloergeleider

Stap 5: Monteer de vloergeleider

In deze stap monteer je de ondergeleider van de schuifdeur. Voor montage op de vloer meet je eerst de montagepunten uit op de grond. Dan teken je een lijn haaks op de muur van 40 mm. Het hart van de vloergeleider wordt in het midden van de lijn gemonteerd. Vervolgens boor je gaten van ongeveer 30 mm diep. Gebruik hiervoor een boor met een doorsnede van 5 mm. Je kunt daarna de pluggen plaatsen in de gaten en hierin de geleider monteren met de bijgeleverde schroeven. Wil je liever niet in de vloer boren, bijvoorbeeld vanwege vloerverwarming? Dan kun je kiezen voor wandmontage. De wandgeleider is eenvoudig aan te passen aan de dikte van de deur, waardoor ook deze een perfecte afstand tot de muur bewaart. In beide gevallen zorgt de ondergeleider ervoor dat de deur niet teveel kan zwiepen. Let erop dat je de geleider niet midden in de deuropening monteert en dat de deur er zowel in geopende als gesloten stand in blijft zitten.

Stap 5b vloergeleider

Vloergeleider

Stap 5c wandgeleider

Wandgeleider


Stap 6 schuifdeur ophangen

Stap 6: Schuifdeur met hangrollen op de rail hangen

Nu ga je écht eer krijgen van je werk, want het is tijd om de schuifdeur aan de rail te hangen! Je begint met het schuin houden van de deur, waardoor je de schuifdeurrol aan de rail kan hangen. Let er daarbij op dat je de deur rustig laat zakken. Daarna draai je de afstandhouders op zo’n manier dat deze tussen de hanger en rail komen te zitten en de afstand tot de muur gewaarborgd blijft. Schuif de deur vervolgens voorzichtig in de ondergeleider.


Stap 7 deurstoppers

Stap 7: Deurstoppers vastzetten op de rails

De laatste stap! Zet de deurstoppers vast op de gewenste positie met behulp van inbusboutjes. En hoppa: je schuifdeur(systeem) hangt!


Alle montagehandleidingen

Vind de montagehandleiding van jouw systeem in ons uitgebreide overzicht.

Schuifdeursysteem uitbreiden

Heb je een grotere deuropening? Dan kun je ook dan een passend schuifdeursysteem monteren. Koppel bijvoorbeeld twee rails aan elkaar en hang hier een tweede schuifdeur aan. Met behulp van een deurgreep of schuifdeurkom kun je een schuifdeur makkelijk openen en sluiten. Bovendien voorkomt een softclose systeem dat jouw schuifdeur met een harde klap tegen de eindstop beukt. Dit systeem kun je zowel links als rechts monteren, zodat het helpt bij geruisloos openen én sluiten.

Deuren

Schuifdeuren

Schuifdeurrails

Schuifdeurrails

Losse schuifdeurhangers

Losse schuifdeurhangers

Schuifdeurbeslag

Schuifdeurbeslag

Softclose systeem

Softclose systeem

Schuifdeursysteem online kopen

Ben je inmiddels overtuigd van schuifdeuren en zie je het zelf plaatsen ook zitten? Dan gaat het je ongetwijfeld lukken met het bovenstaande stappenplan. Mocht het toch problemen opleveren of heb je andere vragen en/of wensen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons behulpzame team staat elke werkdag voor je klaar om je te helpen aan jouw favoriete schuifdeursysteem én je plezier te laten beleven aan je aankopen!

Naar alle schuifdeursystemen Bellen: 0577 - 46 21 98 Stuur een e-mail