deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Het perfecte insteekslot voor jouw situatie

Van loopslot tot wc slot

Van alle typen sloten is een insteekslot het meest gebruikte deurslot. Deze sloten danken hun naam aan het feit dat je letterlijk in het uitgefreesde deel aan de kopse kant van de deur steekt. Het voordeel van een insteekslot is dat deze niet te zien is aan de buitenzijde van de deur. Je hoeft je dus niet te storen aan een deurslot, maar kunt genieten van je overige deurbeslag. Bovendien zijn er allerlei varianten verkrijgbaar: van sloten zonder nachtschoot tot sloten die je slechts aan één kant kunt bedienen. Over deze verschillende deursloten leggen we je graag meer uit, zodat je precies weet welk soort je op jouw deur moet monteren.

cilinderslot

Insteeksloten en veiligheid

Insteeksloten worden over het algemeen geplaatst op binnendeuren. Eén van de belangrijkste redenen dat dit type deurslot in mindere mate als voordeurslot of buitendeurslot gebruikt wordt, is dat een insteekslot de deur maar op één plek beveiligt. Wordt er wel gekozen voor een insteekslot, dan is dit vaak in combinatie met een extra bijzetslot. Als alternatief wordt er bij een voordeurslot regelmatig voor een meerpuntssluiting gekozen, zodat de buitendeur op meerdere plekken vergrendeld is. Combineer je veiligheidssloten met een SKG cilinder, dan krijg je SKG sloten die voor inbraakwering zorgen en jouw huis veiliger maken. Dat is altijd een verstandige keuze wanneer je de sloten monteert op een buitendeur!

Wat is het verschil tussen een insteekslot en een cilinderslot?

Cilinder, cilinderslot, insteekslot... het kan je duizelen van alle namen die gebruikt worden in de wereld van hang- en sluitwerk! Een cilinderslot kan op twee manieren uitgelegd worden. Allereerst is het een synoniem voor het woord 'cilinder': het kleine mechanisme waar je een sleutel in stopt om de deur te openen en sluiten. Daarnaast wordt het woord 'cilinderslot' echter ook gebruikt als variant van een insteekslot. Namelijk: het insteekslot met de uitsparing voor een cilinder. Twee varianten dus, maar op deze pagina gaan we in op het cilinderslot in de definitie van insteekslot.

loopslot, insteekslot

Slotsparing en doornmaat

Vóór je een insteekslot koopt, is het van belang dat je weet hoeveel lengte er tussen de deurkruk en het eventuele slot zit. Dit bepaalt namelijk welke maat jouw insteekslot of cilinderslot moet hebben. Lees hier meer informatie over deze maatvoering, die ook wel de ‘hart op hart afstand’ genoemd wordt. Ook de doornmaat is belangrijk. Dat is namelijk de afstand van jouw deurkruk en slot ten opzichte van de rand van de deur. Is jouw doornmaat 50 millimeter, dan zit de deurkruk iets dichter bij de rand van de deur dan wanneer de doornmaat 60 millimeter is. Een klein maar belangrijk detail voor het insteekslot.

Dwarsdoorsnede insteekslot

Het dag en nachtslot biedt overdag comfort en ’s nachts veiligheid

Kun je jouw insteekslot bedienen met een deurkruk en afsluiten met een sleutel of draaiknop? Dan heb je te maken met een zogenaamd dag en nacht slot. Een dag en nachtslot heeft zowel een dagschoot als een nachtschoot. De dagschoot bedien je met een deurkruk en maakt dat je de deur gemakkelijk kunt openen en sluiten in het kozijn. De nachtschoot zorgt ervoor dat je de deur op slot kunt draaien, zodat je een ruimte - of jouw gehele huis - afsluit voor anderen. Daarmee is een dag nacht slot van alle markten thuis! De dag en nachtsloten in onze webshop hebben een standaard grootte. Dat betekent dat de sloten universeel te gebruiken zijn in bijna elke deur. De dag en nacht sloten met een model uit de 1200 serie kun je gebruiken voor particuliere woningen. Insteeksloten uit de 600 serie zijn geschikt voor de utiliteitsbouw. Een ander type dag en nachtslot dat veel gebruikt wordt, is de meerpuntssluiting. Lees alles over dit slot op onze informatiepagina meerpuntssluitingen.

Veelgebruikte afkortingen: PC, BB en WC

Het dag en nachtslot kent een aantal typen. Allereerst is er de meest gebruikte variant: het PC slot, ook wel cilinderslot genoemd. Cilindersloten worden bediend met een profielcilinder en normale sleutel. Kijken we naar een wat ouder type slot, dan kom je uit bij de BB variant. Dit staat voor bontebaard en geeft aan dat het slot met een klavier (zo’n ouderwetse sleutel) geopend kan worden. Als laatste heb je nog het WC slot – ook wel vrij bezet sloten genoemd. Deze gebruik je voornamelijk op het toilet of in de badkamer.

dag en nachtslot, wc slot

Het gemak van een loopslot

Loopsloten zorgen ervoor dat je een deur gemakkelijk kunt openen en sluiten. Omdat dit type slot alleen een dagschoot heeft, is het niet mogelijk om de deur op slot te draaien. De ideale oplossing voor een binnendeur tussen bijvoorbeeld de hal en de woonkamer. Je hebt enerzijds geen last van tocht, maar anderzijds is het ook niet nodig dat deze deur op slot kan. Daarom wordt een loopslot ook wel een kamerslot genoemd.

Het kastslot: meubelslot pur sang

Wil je een kleine ruimte in jouw huis wel afsluiten, maar is het niet nodig dat deze een deurklink heeft? Dan kun je gebruik maken van een kastdeurslot. Dit type slot heeft alleen een nachtschoot en bedien je dus met een sleutel. Een mooie oplossing voor bijvoorbeeld een inbouwkast of de meterkast. Maar ook als meubelsloten zijn deze kastsloten te gebruiken, zodat je ze prima kunt monteren op meubilair zoals een servieskast.

Het wc slot / vrij bezet slot

Het wc slot (ook wel bekend als vrij bezet slot) maakt een belangrijk onderdeel uit van het wc deurbeslag. Dit type insteekslot bevat zowel een dagschoot als een nachtschoot, maar de nachtschoot is slechts vanaf één kant te bedienen. Dat maakt het slot perfect voor een badkamer of toilet. Een wc deurslot is verkrijgbaar in allerlei varianten en finishes, zodat ze perfect aansluit bij de rest van jouw deurbeslag.

Bekijk alle insteeksloten