deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Veiligheidsglas voor deuren en ramen

Welk veiligheidsglas moet ik kiezen voor mijn deur en raam? En welke soorten veiligheidsglas zijn er?

De wereld van het glas is er één waar je alle kanten mee op kunt. Welke glassoort je kiest, hangt onder andere af van de grootte van de ruit en de hoogte ervan ten opzichte van de vloer. We vertellen je meer over de glasvarianten die je bij deurbeslag.nl vindt, inclusief de beste plekken om ze te monteren.

Glassoorten in deur

Glassoorten voor buitendeuren en ramen

Isolatieglas

Veruit de meeste buitendeuren zijn afgewerkt met isolatieglas: dubbelglas met HR++ kwaliteit. Dit type glas isoleert en werkt geluiddempend. Bovendien houdt het de warmte binnen en de kou buiten. Dit is zeker in de winter te merken aan de stookkosten. Je plaatst isolatieglas in ramen en deuren die een borstwering hebben van 85 cm. of hoger (de hoogte gerekend vanaf de vloer).

Veiligheidsglas Bouwbesluit

Is de borstwering van jouw deur of raam lager dan 85 cm.? Het Bouwbesluit verplicht je dan om veiligheidsglas te plaatsen. Mocht je per ongeluk tegen een raam stoten of tegen een deur leunen, dan heb je met veiligheidsglas een veel kleinere kans dat het glas breekt. Veiligheidsglas is verkrijgbaar in een aantal varianten, waarbij de bekendste gelaagd en gehard glas zijn.

Gelaagd glas
Het eerste type veiligheidsglas dat we uitlichten, is gelaagd glas. Gelaagd glas kenmerkt zich doordat het bestaat uit twee lagen enkel glas, met daartussenin een laag folie. Dit folie houdt beide delen bij elkaar. Een groot voordeel is dat de ruit niet uit elkaar valt wanneer er een hard voorwerp tegenaan komt. In het geval van een hoog raam in een flatgebouw kan dit levensreddend zijn! Gelaagd veiligheidsglas kom je daarnaast tegen als voorruit van auto’s, om inzittenden te beschermen wanneer ze in botsing komen met iets of iemand.

Gehard glas
De tweede veiligheidsglassoort die we uitlichten, is gehard glas. Dit type wordt ook wel kogelwerend glas genoemd: zo sterk is het! Gehard glas ontstaat wanneer het glas tijdens het productieproces tot enorme temperaturen verhit wordt. Mocht het toch breken, dan valt dit type glas in kleine stukjes uiteen (zonder scherpe randen!). Dit is de reden dat gehard glas onder andere gebruikt wordt voor de zijramen van een auto.

Glassoorten sfeerafbeelding

Glassoorten binnendeuren

Enkelglas (blank/helder of mat)

Is jouw binnendeur afgewerkt met (kleine) ruiten? Dan voldoet de aanschaf van enkel glas. Deze glassoort is goedkoop en biedt een leuk doorkijkje in je woning. Het glas heeft geen poespas en krijgt daardoor een tijdloos karakter. Je vindt ons enkelglas als blanke/heldere variant of als matte/satijn versie.

Facetglas (blank/helder of mat)

Facetglas kenmerkt zich door een schuine rand die in de zijkant van het glas gesneden is. Je kunt dit vergelijken met de bossing en het kussen van een paneeldeur. Zoals een paneel speelsheid geeft aan een deur, zo doet facetglas dat voor een ruit. Dit glastype is verkrijgbaar in volledig helder glas of in mat facetglas. Je geniet in het geval van mat facetglas wel van lichtinval, maar je hebt ook de privacy door het vervaagde zicht.

Glas in lood

Een unieke tak van sport is glas in lood. Deze kunstwerken in ramen en deuren worden gemaakt van stukjes glas die bij elkaar gehouden worden in loodlijsten. De glas in lood-techniek is ooit ontwikkeld omdat het maken van een grote ruit uit één stuk glas niet mogelijk was. De loodlijsten brachten een oplossing en creëren bovendien meesterwerkjes! Diverse voordeuren van Cubic Colors zijn uitgevoerd met deze bijzondere glastechniek.