Vakantiekoorts! Gebruik de kortingscode VAKANTIE10 voor 10% korting op het gehele assortiment*. Geldig van 21 mei t/m 30 juni 2024.

deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Soorten scharnieren

Laatst geüpdate: 23 februari 2024

Een goede bevestiging is essentieel voor een soepele bediening van jouw deur of raam. Er zijn verschillende soorten bevestigingsmiddelen waarmee je jouw deur kunt ophangen. Zo zijn er meerdere soorten scharnieren en paumelles op de markt. Het paumelle scharnier bestaat uit twee onderdelen die makkelijk in elkaar gestoken kunnen worden, zodat je jouw deur eenvoudig in het kozijn kunt hangen en er weer uit kunt halen. Onder deze groepen valt ook klassiek hang- en sluitwerk, zoals duimhengen en scharnierhengen. Welke soorten scharnieren en paumelles zijn er? En hoe worden ze gebruikt? Je leest het hier.

Soorten scharnieren

Zoveel deuren, zoveel wensen… Waar jouw scharnieren aan moeten voldoen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en van het door jou gewenste eindresultaat. Veel soorten scharnieren hebben het SKG-keurmerk, waarmee ze bewijzen aan de benodigde veiligheidseisen te voldoen. Speciaal voor jou hebben wij alle soorten scharnieren op een rij gezet. Zo vind je eenvoudig het beste scharnier voor jouw deur!

Standaard scharnier

Standaard scharnieren

De standaard scharnieren bestaan uit twee bladen en een knoop die meerdere leden heeft. Hier wordt de losse pen in gedreven. De bladen van deze scharnieren vallen in het kozijn-, raam- of deurprofiel en worden bevestigd met verzonken schroeven.

Bekijk alle soorten scharnieren
Kogelschroef

Kogelscharnieren

Deze scharniersoort bestaat uit twee kogellagers en is zeer bruikbaar voor deuren die vaak gebruikt worden.

Ga naar onze kogelscharnieren
Onzichtbare scharnier

Onzichtbare scharnieren

Wanneer we het hebben over soorten scharnieren, dan komt deze variant steeks vaker voorbij. Het onzichtbare scharnier gebruik je vooral bij binnendeuren. Dit scharnier wordt tussen het kozijn en de deur geplaatst en wordt daarmee onzichtbaar wanneer de deur dicht zit.

Ontdek alle onzichtbare scharnieren
Bochtscharnier

Bochtscharnieren

Dit type scharnier heeft bladen die vrijwel altijd in het midden zijn omgezet en waarmee het draaipunt wordt verlegd. Ze zijn bruikbaar voor raamluiken die strak langs een muur lopen.

Bekijk alle bochtscharnieren
Bommerscharnier

Bommerscharnieren

Bommerscharnieren hebben een ingebouwde veer en ze maken het mogelijk om deuren vanzelf te laten sluiten Niet voor niets wordt deze scharnier vergeleken met de deurdranger. Je kunt bommerscharnieren onderverdelen in twee groepen: enkelwerkende en dubbelwerkende bommerscharnieren.

Ga naar onze bommerscharnieren
Veerscharnier

Veerscharnieren

Veerscharnieren hebben een zichtbare of onzichtbare veer waarmee geopende deuren vanzelf sluiten. Dit kan een belangrijke rol spelen met betrekking tot brandveiligheid.

Ga naar onze veerscharnieren
Pianoscharnier

Pianoscharnieren

Pianoscharnieren zijn lange scharnieren met veel leden. Ze zijn bruikbaar op lichtere deuren en meubilair. Het pianoscharnier kenmerkt zich doordat het vaak een lange lengte overbrugt.

Bekijk onze pianoscharnieren
Veiligheidsscharnier

Veiligheidsscharnieren

Zorg voor een solide afsluiting van jouw deur met veiligheidsscharnieren. Deze scharnieren hebben een extra pin (een ‘veiligheidsnok’) die in gesloten stand door het scharnier in het deurkozijn steekt. Op die manier wordt voorkomen dat inbrekers de deur uit het kozijn kunnen trekken wanneer ze de cilinder geforceerd zouden hebben.

Direct naar alle veiligheidsscharnieren
Scharnierheng

Scharnierheng

De laatste in ons lijstje van soorten scharnieren is de scharnierheng. Dit is een robuust type scharnier dat voor een groot deel op de deur gemonteerd wordt. Het heeft een landelijke uitstraling, waardoor je de duimheng regelmatig ziet op bijvoorbeeld tuinhekjes of schuurdeuren.

Ga naar de scharnierhengen

De onderdelen van een gemiddelde scharnier

We kunnen ons voorstellen dat je bij voorbaat niet nadenkt over de onderdelen van een scharnier. Maar dit kan wel degelijk belangrijk zijn in jouw keuze voor een scharnier! Reden genoeg om het scharnier verder te ontleden.

1: Lengte scharnier

Bij de lengte van een scharnier houd je de totale lengte van de bledden parallel aan de pen aan.

2: Breedte scharnier

De breedte van een scharnier komt neer op de totale breedte van een open scharnier. Deze meet je haaks op de pen.

3: Bled

Het bled kan ook worden betiteld als het blad. Het is een draaiend of vast deel van een scharnier.

4: Dikte van bled

Dit is simpelweg de dikte van een scharnier!

5: Breedte bled

Voor de breedte van het bled reken je de afstand van het uiteinde van een bled tot de kern van een pen.

6: Pen

Een pen is de verbinder van twee of eventueel meerdere bledden. De diameter van een pen zegt iets over de dikte van een pen, gemeten in de doorsnede.

7: Knoop

Dit is een cirkelvormig gedeelte. Een knoop van een scharnier wordt ook weleens omschreven als kraai, knokkel of lus. Normaal gesproken wisselen knopen van twee verschillende bledden elkaar af om een pen heen. Hoe meet je de lengte van een knoop? Je pakt het ene uiteinde tot het andere uiteinde van één afzonderlijke knoop, die parallel zit aan een pen.

8: End play

Dit is de axiale beweging tussen knopen over de as van een pen. Dit komt tot stand door een kleine ruimte tussen knopen, waardoor een bled kan scharnieren.

Onderdelen van een kogelscharnier

Soorten paumelles

Met paumelle scharnieren kun je ook deuren afhangen. Het is bovendien heel eenvoudig te monteren. Je plaatst beide bladen op het deurkozijn en de deur, om vervolgens het bovenste deel in het onderste deel met pin te laten glijden. Het fijne van paumelles is dat je deuren makkelijk uit hun kozijn haalt wanneer de deur geopend is: je hoeft geen schroeven te verwijderen. Dit maakt de paumelle een geliefd hulpmiddel voor binnendeuren.

Inboorpaumelles

Inboorpaumelles

Inboorpaumelles zijn geschikt voor opdekdeuren en in tegenstelling tot standaard paumelles worden ze in de deur en het kozijn geschroefd. De paumelles hebben een bijzondere en strakke uitstraling en zitten onopvallend in de ruimte tussen een opdekdeur en het kozijn.

Bekijk onze inboorpaumelles
Kantelaafpaumelles

Kantelaafpaumelles

De kantelaaf paumelle heeft aan beide kanten van de paumelle brede bladen. Ze zijn uiterst geschikt voor deuren die met het kozijn dieper liggen dan het metselwerk van de wand. De schroefgaten van dit type paumelle zitten verder van de draaiende pin dan bij normale paumelles. Bij de kantelaaf ligt het draaipunt van de paumelle verder bij de deur vandaan waardoor de deur voor het metselwerk uit komt.

Ontdek alle kantelaafpaumelles
Kogelpaumelles

Kogelpaumelles

Met kogelpaumelles bevestig je deuren eenvoudig en stevig. Het is eveneens heel makkelijk om je deur in open stand uit het kozijn te tillen. Dat komt omdat de paumelle uit twee losse onderdelen bestaat. Door de kogels in paumelles gaan de producten lang mee en zijn ze bovendien geluidloos.

Ga naar onze kogelpaumelles
Veerpaumelles

Veerpaumelles

Als je bang bent voor energieverlies in jouw kamer kunnen veerpaumelles uitkomst bieden. Een veerpaumelle heeft een ingebouwd veersysteem die de deur automatisch sluit na opening. Op die manier voorkomt het dat deuren langer openstaan dan gewenst en dat er eventueel warmte uit de ruimte wegvloeit of tocht binnenstroomt.

Veiligheidspaumelles

Veiligheidspaumelles

Waar veel paumelles vooral geschikt zijn voor binnendeuren, gebruik je veiligheidspaumelles voor buitendeuren. De producten hebben een ingebouwde pin die door de paumelle in het deurkozijn steekt. En dat tot grote frustratie van inbrekers, want de paumelles zorgen voor forse inbraakvertraging!

Direct naar de veiligheidspaumelles
Duimheng

Duimhengen

Landelijk, nostalgisch hang- en sluitwerk met het gebruiksgemak van paumelles vind je terug in onze collectie duimhengen. Het zijn krachtige producten met een handige draag-draai constructie. De duimheng heeft een oog dat op een duimplaat geschoven kan worden.

Bekijk onze duimhengen

Taatsscharnieren kopen

Eén van de meest bijzondere soorten scharnieren in de wereld is het taatsscharnier. Deze wordt niet gemonteerd op een regulier kozijn, maar heeft een bevestigingspunt onder en boven. Zo zit de deur verankerd in de vloer en het plafond. Dit draaipunt bevindt zich vaak enkele centimeters uit de kopse kant van de deur, waardoor je een originele zwenk van de deur krijgt. Je hebt altijd twee taatsscharnieren nodig per deur: één voor boven en één voor beneden.

Bekijk onze taatsscharnieren
Taatsscharnier kopen

Alle verschillende soorten scharnieren online bestellen

Jouw hang- en sluitwerk bestel je online snel en gemakkelijk via deurbeslag.nl. Ons ruime assortiment aan verschillende soorten scharnieren, paumelles en hengen gaat gepaard met veel productkennis en enthousiasme bij onze professionals. Zij helpen je graag verder wanneer je vragen hebt of er even niet uitkomt. Neem vrijblijvend contact op!

Bekijk al onze soorten scharnieren Bellen: 0577 - 46 21 98 Stuur een e-mail