deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Soorten scharnieren

Laatst geüpdate: 06 sep. 2023

Een goede bevestiging is essentieel voor een soepele bediening van jouw deur of raam. Er zijn een groot aantal bevestigingsmiddelen waarmee je jouw deur kunt ophangen. Je kunt daarbij denken aan scharnieren, maar er zijn ook zogenaamde paumelles op de markt. Het paumelle scharnier bestaat uit twee onderdelen die makkelijk in elkaar gestoken kunnen worden, zodat je een deur eenvoudig in het kozijn kunt hangen en er weer uit kunt halen. Onder deze groepen valt ook klassiek hang- en sluitwerk, zoals duimhengen en scharnierhengen. Wat zijn nog meer veelgebruikte scharnieren? Je leest het hier.

Soorten scharnieren

Zoveel deuren, zoveel wensen… Waar jouw scharnier aan moet voldoen, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en van het door jou gewenste eindresultaat. Veel van de scharnieren hebben het SKG-keurmerk, waarmee ze bewijzen aan de benodigde veiligheidseisen te voldoen. We hebben een overzicht van onze scharnieren voor je op een rij gezet, zodat je eenvoudig de beste keus voor jouw deur maakt!

Standaard scharnier

Standaard scharnieren

Deze bestaan uit twee bladen en een knoop die meerdere leden heeft. Hier wordt de losse pen in gedreven. De bladen vallen in het kozijn-, raam- of deurprofiel en worden bevestigd met verzonken schroeven.

Bekijk onze scharnieren
Kogelschroef

Kogelscharnieren

Deze variant bestaat uit twee kogellagers en is zeer bruikbaar voor deuren die vaak gebruikt worden.

Ga naar onze kogelscharnieren
Onzichtbare scharnier

Onzichtbare scharnieren

Deze scharnieren gebruik je vooral bij binnendeuren. Het scharnier wordt tussen het kozijn en de deur geplaatst en wordt dus onzichtbaar gemonteerd.

Ontdek alle onzichtbare scharnieren
Bochtscharnier

Bochtscharnieren

Dit type scharnier heeft bladen die vrijwel altijd in het midden zijn omgezet en waarmee het draaipunt wordt verlegd. Ze zijn bruikbaar voor raamluiken die strak langs een muur lopen.

Bommerscharnier

Bommerscharnieren

Bommerscharnieren hebben een ingebouwde veer en ze maken het mogelijk om een deur vanzelf te laten sluiten Niet voor niets wordt deze scharnier vergeleken met een dranger. Je kunt bommerscharnieren onderverdelen in twee groepen: enkelwerkende en dubbelwerkende bommerscharnieren.

Ga naar onze bommerscharnieren
Veerscharnier

Veerscharnieren

Veerscharnieren hebben een zichtbare of onzichtbare veer waarmee geopende deuren vanzelf sluiten. Dit kan een belangrijke rol spelen met betrekking tot brandveiligheid.

Ga naar onze veerscharnieren
Pianoscharnier

Pianoscharnieren

Pianoscharnieren zijn lange scharnieren met veel leden. Ze zijn bruikbaar op lichtere deuren en meubilair. Het pianoscharnier kenmerkt zich doordat het vaak een lange lengte overbrugt.

Veiligheidsscharnier

Veiligheidsscharnieren

Zorg voor een solide afsluiting van jouw deur met veiligheidsscharnieren. Deze scharnieren hebben een extra pin (een ‘veiligheidsnok’) die in gesloten stand door het scharnier in het deurkozijn steekt. Op die manier wordt voorkomen dat inbrekers de deur uit het kozijn kunnen trekken wanneer ze de cilinder geforceerd zouden hebben.

Direct naar alle veiligheidsscharnieren
Scharnierheng

Scharnierheng

Een scharnierheng ten slotte is een robuust type scharnier dat voor een groot deel op de deur gemonteerd wordt. Het heeft een landelijke uitstraling, waardoor je de duimheng regelmatig ziet op bijvoorbeeld tuinhekjes of schuurdeuren.

Ga naar de scharnierhengen

De onderdelen van een gemiddelde scharnier

We kunnen ons voorstellen dat je bij voorbaat niet helemaal nadenkt over de onderdelen van een scharnier. Echter, dit kan wel degelijk belangrijk zijn in jouw keuze voor een scharnier! Reden genoeg om de scharnier verder te ontleden.

1: Lengte scharnier

Bij de lengte van een scharnier houd je de totale lengte van de bledden parallel aan de pen aan.

2: Breedte scharnier

De breedte van een scharnier komt neer op de totale breedte van een open scharnier. Deze meet je haaks op de pen.

3: Bled

Het bled kan ook worden betiteld als het blad. Het is een draaiend of vast deel van een scharnier.

4: Dikte van bled

Dit is simpelweg de dikte van een scharnier!

5: Breedte bled

Voor de breedte van het bled reken je de afstand van het uiteinde van een bled tot de kern van een pen.

6: Pen

Een pen is de verbinder van twee of eventueel meerdere bledden. De diameter van een pen zegt iets over de dikte van een pen, gemeten in de doorsnede.

7: Knoop

Dit is een cirkelvormig gedeelte. Een knoop van een scharnier wordt ook weleens omschreven als kraai, knokkel of lus. Normaal gesproken wisselen knopen van twee verschillende bledden elkaar af om een pen heen. Hoe meet je de lengte van een knoop? Je pakt het ene uiteinde tot het andere uiteinde van één afzonderlijke knoop, die parallel zit aan een pen.

8: End play

Dit is de axiale beweging tussen knopen over de as van een pen. Dit komt tot stand door een kleine ruimte tussen knopen, waardoor een bled kan scharnieren.

Onderdelen van een kogelscharnier

Soorten paumelles

Met een paumelle scharnier kun je ook een deur afhangen. Het is bovendien heel eenvoudig te monteren. Je plaatst beide bladen op het deurkozijn en de deur, om vervolgens het bovenste deel in het onderste deel met pin te laten glijden. Het fijne van paumelles is dat je een deur makkelijk uit het kozijn haalt wanneer hij geopend is: je hoeft geen schroeven te verwijderen. Dit maakt de paumelle een geliefd hulpmiddel voor binnendeuren.

Inboorpaumelles

Inboorpaumelles

Inboorpaumelles zijn geschikt voor opdekdeuren en in tegenstelling tot standaard paumelles worden ze in de deur en het kozijn geschroefd. De paumelles hebben een bijzondere en strakke uitstraling en zitten onopvallend in de ruimte tussen een opdekdeur en het kozijn.

Bekijk onze inboorpaumelles
Kantelaafpaumelles

Kantelaafpaumelles

Een kantelaaf paumelle heeft aan beide kanten van de paumelle brede bladen. Ze zijn uiterst geschikt voor deuren die met het kozijn dieper liggen dan het metselwerk van de wand. De schroefgaten van dit type paumelle zitten verder van de draaiende pin dan bij een normale paumelle. Bij de kantelaaf ligt het draaipunt van de paumelle verder bij de deur vandaan waardoor de deur voor het metselwerk uit komt.

Ontdek alle kantelaafpaumelles
Kogelpaumelles

Kogelpaumelles

Met kogelpaumelles bevestig je een deur eenvoudig en stevig. Het is eveneens heel makkelijk om een deur in open stand uit het kozijn te tillen. Dat komt omdat een paumelle uit twee losse onderdelen bestaat. Door de kogels in paumelles gaan de producten lang mee en zijn ze bovendien geluidloos.

Ga naar onze kogelpaumelles
Veerpaumelles

Veerpaumelles

Als je bang bent voor energieverlies in jouw kamer kunnen veerpaumelles uitkomst bieden. Een veerpaumelle heeft een ingebouwd veersysteem die de deur automatisch sluit na opening. Op die manier voorkomt het dat deuren langer openstaan dan gewenst en dat er eventueel warmte uit een ruimte wegvloeit of tocht binnenstroomt.

Veiligheidspaumelles

Veiligheidspaumelles

Waar veel paumelles vooral geschikt zijn voor binnendeuren, gebruik je veiligheidspaumelles voor buitendeuren. De producten hebben een ingebouwde pin die door de paumelle in het deurkozijn steekt. En dat tot grote frustratie van inbrekers, want de paumelles zorgen voor forse inbraakvertraging!

Direct naar de veiligheidspaumelles
Duimheng

Duimhengen

Landelijk, nostalgisch hang- en sluitwerk met het gebruiksgemak van paumelles vind je terug in onze collectie duimhengen. Het zijn krachtige producten met een handige draag-draai constructie. De duimheng heeft een oog dat op een duimplaat geschoven kan worden.

Bekijk onze duimhengen

Taatsscharnieren kopen

Een bijzondere variant in de wereld van scharnieren is het taatsscharnier. Deze wordt niet gemonteerd op een regulier kozijn, maar heeft een bevestigingspunt onder en boven. Zo zit de deur verankerd in de vloer en het plafond. Dit draaipunt bevindt zich vaak enkele centimeters uit de kopse kant van de deur, waardoor je een originele zwenk van de deur krijgt. Je hebt altijd twee taatsscharnieren nodig per deur: één voor boven en één voor beneden.

Bekijk onze taatsscharnieren
Taatsscharnier kopen

Jouw scharnieren online bestellen

Jouw hang- en sluitwerk bestel je online snel en gemakkelijk via deurbeslag.nl. Een ruim assortiment scharnieren, paumelles en hengen gaat gepaard met veel productkennis en enthousiasme bij onze professionals. Zij helpen je graag verder wanneer je vragen hebt of er even niet uitkomt. Neem vrijblijvend contact op!

Bekijk onze scharnieren Bellen: 0577 - 46 21 98 Stuur een e-mail