Vakantiekoorts! Gebruik de kortingscode VAKANTIE10 voor 10% korting op het gehele assortiment*. Geldig van 21 mei t/m 30 juni 2024.

deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Deurkozijn plaatsen

Plaats zelf een deurkozijn!

Vind je jezelf een aardige klusser en steek je graag de handen uit de mouwen? Dan gaat het je zeker lukken om een deurkozijn te plaatsen! Zolang je maar de goede materialen en voorbereiding hebt en de tijd neemt om het kozijn te bevestigen. Die goede voorbereiding verzorgen wij: middels een stappenplan begeleiden we je op weg naar het plaatsen.

Stappenplan deurkozijn plaatsen

Staander plaatsen

Stap 1: Staander plaatsen

Je begint met het plaatsen van een staander op de plek waar het deurkozijn moet komen. Hierbij is het zaak dat hij waterpas staat, waarna je hem vastschroeft. Vervolgens plaats je een afdichtingsband op de zijde waartegen het kozijn wordt geplaatst.


Deurkozijn waterpas

Stap 2: Deurkozijn waterpas

In deze stap zet je het deurkozijn op zijn plaats en check je of hij recht staat. Controleer dit zowel aan de binnenzijde van het deurkozijn als aan de kopse kant.


Bevestiging deurkozijn

Stap 3: Bevestiging deurkozijn

Nu we ervan uitgaan dat het kozijn waterpas staat, kunnen we door met de derde stap: het bevestigen van het deurkozijn. Dit doe je door middel van het vastschroeven van het kozijn aan de staander. Vervolgens bevestig je de afdichtingsband en plaats je de andere staander tegen het kozijn. Check nog een keer of hij recht staat en schroef hem vast.


Bevestigen van ligger

Stap 4: Bevestigen van ligger

Het is nu tijd om de ligger op maat te knippen of zagen die op het kozijn komt. Daarna plak je afdichtingsband op de achterzijde. Zo weet je zeker dat het luchtdicht en optimaal geïsoleerd is. Leg ten slotte de ligger op het kozijn en schroef hem vast aan het kozijn.


Plaatsen kleine staanders

Stap 5: Plaatsen kleine staanders

Je hebt kleinere staanders die worden geplaatst tussen de ligger op de deur en de plafondligger. De twee buitenste staanders bevestig je tussen de staander van het kozijn en de laatste in het midden van het kozijn.


Boren voor een deurkruk

Stap 6: Boren voor een deurkruk

In deze stap ga je een gat boren voor de deurkruk. Allereerst meet je de doornmaat van het slot. De doornmaat is de afstand tussen de voorplaat van het slot en het hart van het krukgat. Met een winkelhaak bepaal je het centrale punt van het krukgat en teken je het af op de voorplaat. Vervolgens plaats je het slot in het gat en neem je het midden over op de kopse kant van de deur. Nu kun je de doornmaat op de deur aftekenen en aansluitend aan beide kanten het afgetekende krukgat boren. Dit doe je met een speedboor. Haal het insteekslot uit de deur vóór je gaat boren. Zo voorkom je dat houtsplinters of andere viezigheid in het slot terechtkomen.


Monteren slot

Stap 7: Monteren slot

In de voorlaatste stap ga je het slot monteren. Voor het vastschroeven van het slot draai je eerst de dagschoot om. Daarna plaats je het slot en schroef je het vast. Dan steek je de verbindingsstift door het slot zodat de stift aan beiden kanten gelijkmatig uitsteekt. Nu kun je aan beide zijden de deurkrukken of kruk en knop over de stift schuiven.


Bevestigen deurkruk

Stap 8: Bevestigen deurkruk

Het is nu echt bijna gedaan! Je gebruikt de deurkrukset om de boorgaten af te tekenen. Hierbij is het belangrijk dat de deurkrukken en rozetten horizontaal staan. Verwijder hierna de deurkrukset en boor de gaten met een houtboor door. Nu is het een kwestie van de deurkrukset weer op de stift plaatsen en vastzetten met patentbouten en inbussleutel. Et voila: jouw deurkozijn mét deurbeslag staat!

Lees op de pagina deurklink vervangen precies hoe je dit doet.

Hulp bij deurkozijn plaatsen

Na het volgen van deze stappen staat er een mooi deurkozijn mét deur in jouw woning. Vind je de stappen toch wat te ingewikkeld? Dan kun je ook besluiten om deze klus te laten klaren door een professional. En heb je een vraag aan ons? Dan kun je uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen!

Kies jouw deurkruk Bel 0577 - 46 21 98 Stuur een e-mail