deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Cilinderslot vervangen

Eerste Hulp Bij Cilinders

Het kan iedereen overkomen: een cilinderslot dat na jaren trouwe dienst versleten raakt, drooggelopen is of simpelweg niet meer werkt. Dan kun je het beste jouw slot vervangen voor een nieuwe variant. Ben je op zoek naar het beste cilinderslot? Bekijk dan ons assortiment.

De term cilinderslot kan duiden op een cilinder of een insteekslot

Wat is een cilinderslot en wat is het verschil met een insteekslot?

De termen cilinderslot en insteekslot worden vaak (door elkaar) gebruikt. Maar wat is een cilinderslot nou precies? Een cilinderslot heeft in de volksmond twee betekenissen. Allereerst is het een insteekslot dat bediend wordt met een profielcilinder. Daarnaast wordt de naam gebruikt als synoniem voor een cilinder. In dit artikel gaan we verder in op de eerste betekenis van het woord: een cilinder insteekslot. Ben je op zoek naar een nieuwe cilinder, dan kun je verder lezen op de pagina Cilinder kopen.

Wat je moet weten vóór je cilindersloten koopt

Wil je een deurslot vervangen, dan is het belangrijk om een aantal gegevens te noteren van jouw oude slot. Allereerst moet je weten wat de grootte van het slot is. Vervang je het insteekslot voor een variant met dezelfde afmeting (uit de 600 of 1200 serie), dan kan de frees gelijk blijven. Vervolgens is het essentieel om te weten wat de doornmaat is. Deze doornmaat bereken je door de afstand te meten van het hart van de profielcilinder tot de voorkant van het insteekslot. Over het algemeen is dit 50 of 60 millimeter. Als laatste moet de PC-maat (de slotsparing) bekend zijn: de lengte tussen het hart van het krukgat en het hart van de cilinder. Deze bepaalt welk type cilinderslot je nodig hebt. Als jouw oude cilinderslot een PC-maat van 55 millimeter had maar de nieuwe een maat van 85 millimeter, dan is het schild rond de deurkruk niet meer te gebruiken. Dat is natuurlijk jammer, want dan moet er een extra frees in de deur gemaakt worden. Zorg er daarom voor dat je alle afmetingen bij de hand hebt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en er zo min mogelijk aanpassingen nodig zijn.

Dwarsdoorsnede insteekslot

Sloten vervangen: onderzoek eerst wat het echte probleem is

Wanneer je cilindersloten oud zijn en slecht functioneren, zullen de sloten vervangen moeten worden. In sommige gevallen zit het probleem echter in de cilinder of in de sluitplaat in het deurkozijn. Zorg dus dat je zeker weet wat het euvel is voor je een slot of ander deurbeslag gaat vervangen. Ben je net verhuisd en wil je er zeker van zijn dat je de enige bent met een sleutel van jouw woning? Dan kun je de cilinder vervangen, in plaats van het gehele cilinderslot. Lees op de pagina cilinder kopen meer over de aandachtspunten bij het aanschaffen van een nieuwe cilinder.

Sloten vervangen kosten: hoe duur is een nieuw slot?

Na verloop van tijd kan het iedereen overkomen: een deurslot dat kapot gaat of dat door ouderdom niet langer functioneert zoals het hoort. Kosten sloten vervangen is onder andere afhankelijk van het merk, het materiaal en de grootte van het slot. Zo zijn er kleine insteeksloten (met een model uit de 1200 serie) te verkrijgen vanaf ongeveer €10,-. Ga je voor de grotere en stevigere sloten uit de 600 serie, dan kom je gemiddeld uit rond de €35,-.

Bekijk onze cilindersloten