deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

De geschiedenis van de huisnummers

Tags: Huisnummers, napoleon

Het huisnummer. Je kent hem ongetwijfeld, omdat hij op nagenoeg elke woning of bedrijfspand te vinden is. En heb je een krantenwijk of ben je postbode? Dan kun je de nummers in jouw wijk ongetwijfeld dromen en heb je een scala aan varianten voorbij zien komen! Los van het gemak dat ze bieden: waar komt het huisnummer eigenlijk vandaan? En klopt het dat ze verplicht zijn op elk pand?

Emaille huisnummers

De nummers van Napoleon

Al ruim twee eeuwen vinden we huisnummers op onze woningen. Zij stammen uit de regeringsperiode van Napoleon Bonaparte, die begon met het nummeren van huizen. Archeologen hebben in Italiaanse steden zelfs huisnummers gevonden die stammen uit het begin van onze jaartelling! Tegenwoordig is het benoemen van elk pand met een adres en nummer verplicht. Of dit huisnummer ook duidelijk zichtbaar moet zijn op de gevel, staat in de Algemene Plaatselijke Verordening van jouw gemeente. In veel gemeenten geldt deze verplichting, maar sommige zijn hierop een uitzondering. Naast een goed hulpmiddel voor de postbode, kan een duidelijk huisnummer levensreddend zijn in situaties waar hulpdiensten bij betrokken zijn.

Welk huisnummer past bij mijn woning?

Door het grote aanbod kan het je duizelen welke variant het beste bij jouw woning past. Bij Cubic Colors bieden we een afwisselende collectie huisnummers: van emaille tot RVS en smeedijzer. Uiteenlopende stijlen bieden een gegarandeerde oplossing voor uiteenlopende situaties. Houd je van modern en wil je dat graag laten terugkomen in het huisnummer? Kijk dan naar onze collectie RVS nummers. Of kies juist voor nostalgisch emaille, verkrijgbaar in verschillende stijlen.

Huisnummer op pand

 
Bekijk al onze huisnummers