deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Deurbeslag door de jaren heen #1: barok

Deurkrukken zijn er in allerlei modellen. Van barok tot jaren ’30 stijl, van typisch boerenbeslag tot modern. Eén ding hebben ze gemeen: het zijn de stijliconen van hun tijd en van hun stroming. Leer over de roots van hedendaagse GPF deurklinken in onze serie over deurbeslag door de jaren heen. De eerste blog uit de blogreeks representeert de oudste stijlperiode van onze deurkrukken-blogserie: de barok. Enorm bekend in de 17e en begin 18e eeuw – en nog altijd een bron van inspiratie!

Deurkruk op rozet Muki smeedijzer

Drukke verschijningen uit de barok

De stijl van de barok vindt z’n oorsprong in Italië, waar de schilder Caravaggio aan het begin van 17e eeuw één van de grondleggers is. De stijlperiode kenmerkt zich door een overdaad aan vormen en het duidelijk inspelen op gevoelens en emoties. Zowel in de schilderkunst van Caravaggio als in de literatuur, muziek en architectuur uit die tijd wordt deze kenmerkende stijl doorgevoerd. Mooie versieringen, houtsnijwerk en een enorme hoeveelheid details zorgen samen voor het unieke karakter van de barok.

Muki: sfeervolle deurklink in barokstijl

Ook GPF bouwbeslag heeft de stijl van ‘tierelantijntjes’ uit de barokperiode overgenomen in enkele van haar deurkrukken. Een goed voorbeeld is GPF deurkruk Muki, die volop speelt met vormen en daardoor een karakteristieke uitstraling krijgt. Muki is gemaakt van smeedijzer, wat de nostalgische uitstraling van de deurklink extra benadrukt.

Barok deurkruk Muki zwart smeedijzer