Een inkijkje in het hart van de cilinder
De kleine cilinder die in jouw deur zit, bevat meer techniek dan je op het eerste gezicht denkt. Door dit kleine, sterke onderdeel kun jij jouw deur veilig afsluiten. Maar wat zit er nou in zo’n cilinderslot en waar dient het voor? Wij geven je een inkijkje in het hart van een ‘gewone’ en een geavanceerde cilinder.
1. De standaard sleutelstand van een cilinder is verticaal. Er is één correcte manier waarop je de sleutel in de cilinder kunt steken en vervolgens één manier waarop je de sleutel kunt draaien.
2. In een cilinderslot met de kwalificatie SKG 2 sterren zijn over het algemeen vijf sluitpinnen (permutatiestiften) aanwezig. Doordat de stiften allemaal een andere lengte hebben, ontstaat er zonder de juiste sleutel geen breeklijn om het slot te openen. Alleen een passende sleutel zorgt ervoor dat de sluitpinnen op één lijn komen en de cilinder gedraaid kan worden.
3. De sleutelpinnen worden door een sleutel naar beneden geduwd en zorgen samen met de sluitpinnen voor de breeklijn. De sleutelpinnen blijven vervolgens steken in de draaibare cilinder. Het is daarom dat je geen sleutel uit een profielcilinder kunt trekken wanneer deze niet in de standaard sleutelstand staat.
4. Veertjes zorgen ervoor dat sluitpinnen en sleutelpinnen tegen elkaar gedrukt worden, zodat er geen loze ruimte ontstaat in de cilinder. Wordt een sleutel in de cilinder geduwd, dan drukt deze de veren naar beneden zodat er ruimte komt voor de sleutel.
5. Het is van belang om je slot te beschermen tegen veel toegepaste inbraaktechnieken. Daarom zit er een anti-kerntrek en openboren beveiliging in de cilinder. Dit voorkomt dat de kern uit een cilinder getrokken kan worden – ook wel bekend als de Bulgaarse Methode.
6. Anti lockpicking extra’s zijn belangrijk om dieven ervan te weerhouden het slot te openen met een tactiek waarbij ze geen sleutel gebruiken en geen schade toebrengen aan het slot. Dit zogenaamde ‘lockpicken’ is een precies werkje, maar gelukkig worden steeds meer cilinders hiertegen beschermd.
7. Zit jouw deur op slot, dan steekt de meenemer een stukje uit de cilinder. Deze meenemer drijft de nachtschoot aan, zodat je zeker weet dat het slot niet geopend kan worden.
8. De buitenkant van het cilinderslot is een vaste behuizing die aan het insteekslot vast zit middels een cilinderbout. Het belangrijkste doel van de behuizing is dat de cilinder op zijn plek blijft.
9. In de vaste behuizing bevindt zich een draaibare cilinder. Deze is nodig om de sleutel te kunnen draaien in de cilinder, zodat de meenemer in- en uitgeschoven kan worden.
10. Door het insteekslot en het montagegat van een cilinder wordt een cilinderbout geschroefd. Deze bout zorgt ervoor dat de vaste behuizing gezekerd zit in het slot.
11. Welk SKG keurmerk een slot heeft, kun je vinden aan de voorkant van een cilinder. Bij de kwalificatie SKG 2 sterren heb je vaak te maken met vijf stiften; bij SKG 3 sterren zijn dit zes stiften.
Nu je op de hoogte bent van de belangrijkste onderdelen van een cilinder, is het tijd om te kijken naar moderne extra’s die steeds vaker toegevoegd worden aan een cilinderslot. Dit doen we aan de hand van een dwarsdoorsnede van de New Wave 5: een cilinder van Mauer met veel geavanceerde opties.
12. Een keersleutelsysteem bezorgt jou extra comfort, omdat het niet uitmaakt hoe je de sleutel in de cilinder steekt. In tegenstelling tot een ‘standaard’, verticale sleutelstand, heeft de keersleutel een horizontale stand.
13. Een extra sluitpin maakt dat je uitkomt op zes sluitpinnen (permutatiestiften). Zo heb je extra beveiliging, omdat het aantal permutaties – en dus de veiligheid – flink verhoogd wordt. Zes sluitpinnen komen voor bij cilinders met het keurmerk SKG 3 sterren.
14. De nieuwste cilindersloten bevatten extra beveiliging tegen openboren, kerntrekken en klopsleutel. Ook in de New Wave 5 zie je dat er meer opties zijn toegevoegd die zorgen voor extra veiligheid.
15. Dwars door de zwakste plek van een cilinder (in het midden, bij het montagegat en de meenemer) kan een verstevigde brug geplaatst worden. Deze brug voorkomt dat cilinders in het midden gebroken worden.
16. Waar normaal gesproken één palletje uit de cilinder steekt, zijn dit er bij een tweedelige meenemer twee. Wordt een cilinder toch uitgetrokken door inbrekers, dan gaat alleen de eerste meenemer mee. De tweede pal van de meenemer blijft zitten en zorgt ervoor dat de cilinder nog steeds niet uit het slot te trekken is.