deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Het perfecte potscharnier #1: ontdek de basics

Het potscharnier is een graag geziene gast in de wereld van het meubelbeslag. De vele opties op deze scharnieren kunnen echter verwarrend zijn en vragen oproepen. In onze zesdelige blogserie over potscharnieren vertellen we je meer over deze praktische hulpmiddelen voor meubels. Deze blog staat in het teken van basiskennis over dit product. De kleine krachtpatsers worden vaak in paren gemonteerd om een kastdeurtje netjes op zijn plaats te houden. Van keukenkasten tot meubels: de potscharnier zorgt overal voor prettige bediening van deuren.

Hettich scharnier Sensys

De ‘pot’ van potscharnier

Een potscharnier komt niet zonder reden aan zijn naam. Dit bijzondere meubelscharnier is op te splitsen in twee delen, met daartussen een draaibaar nekje. De ene zijde van het scharnier klik je op een montageplaat aan de binnenzijde van de deur; de andere zijde heeft een klein ‘potje’. Deze past in een bijbehorende uitsparing in het kastdeurtje, waarna het scharnier de deur netjes verbindt met het meubel. Het zal je niet verbazen dat deze pot de basis is voor de naam van het scharnier!

Potscharnieren bevestigen met de juiste hulpmiddelen

Je hebt meer dan alleen een potscharnier nodig om jouw kastdeurtje af te hangen. Aan de binnenzijde van het meubelframe monteer je namelijk een montageplaatje. Hierop klik je heel eenvoudig de lange zijde van het scharnier. Sommige potscharnieren kun je vervolgens nog iets stellen, zodat je zeker weet dat het kastdeurtje goed sluit ten opzichte van het frame. Desgewenst maak je het geheel af met een afdekkapje, zodat de lange arm van het scharnier mooi afgewerkt is. Welke montageplaat en afdekkap bij jouw potscharnier passen, zie je eenvoudig op de productpagina onder het kopje ‘Bundels’. Daar ontdek je ook de varianten (kruis)montageplaten die bij het scharnier passen, afhankelijk van de gewenste bevestiging.

Bekijk alle potscharnieren