Paumelles in alle soorten en maten
Om een deur te laten functioneren, zijn kwalitatieve bevestigingsmaterialen essentieel. Je kunt een deur afhangen door gebruik te maken van scharnieren, maar ook een paumelle is een goede optie. Dit bevestigingsmiddel heeft als voordeel dat je de deur eenvoudig uit het kozijn kunt tillen. Ideaal wanneer je hem bijvoorbeeld wilt schilderen! Maar dan is de vraag: welke paumelle kies ik? Wij hebben de soorten overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.
1. Kogelpaumelles
De ‘standaard’ paumelle die je monteert op je deurkozijn en aan de zijkant van een deur, is de kogelpaumelle. De onderdelen van de paumelle worden bij elkaar gehouden met een sterke kogelstift, waarbij het bovenste element als een huls om de kogelstift valt.
2. Inboorpaumelles
Een inboorpaumelle monteer je niet met platen op de deur, maar met staal vernikkeld draad in kozijn en deur. Je kunt deze bevestigen in een houten of stalen kozijn (let daarbij op de informatie bij onze inboorpaumelles). Houd er bij de keuze voor deze paumelle wel rekening mee dat deze alleen gebruikt kunnen worden op opdekdeuren.
3. Veiligheidspaumelles
Veiligheidspaumelles kenmerken zich door de veiligheidsnok die in de paumelle zit. Deze inbraakbeveiliging is noodzakelijk wanneer je een naar buitendraaiende buitendeur ophangt aan paumelles. Zagen inbrekers de paumelles door, dan kunnen zij de deur alsnog niet uit het kozijn trekken vanwege de nok. Een veiligheidsnok is dus een belangrijk onderdeel voor inbraakwering!
4. Kantelaaf paumelles
Een deur moet een flinke draai maken om volledig te kunnen openen. Ligt het deurkozijn echter verder terug dan de muur ernaast, dan is het met een gewone paumelle niet mogelijk om de deur veel verder dan 90 graden te openen. In dat geval bieden kantelaaf paumelles uitkomst. Door hun lange plaat zorgt de kantelaaf voor een grotere draaihoek. Een deur kan dan dus wél volledig geopend worden, voor de muur langs. Let op: de optie van een kantelaaf is alleen mogelijk bij een kogelpaumelle of een veiligheidspaumelle.
Ps: ben je er nog niet over uit of je een paumelle of een scharnier wilt gebruiken? Lees dan onze blog over de verschillen tussen beide!