Vakantiekoorts! Gebruik de kortingscode VAKANTIE10 voor 10% korting op het gehele assortiment*. Geldig van 21 mei t/m 30 juni 2024.

*Deuren, magnotica, kluizen, taatsscharnieren, anti-inbraakstrips, domotica en de merken Hettich en Secu zijn uitgesloten van deze actie.

deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Uit welke onderdelen bestaat een schuifdeursysteem?

Tags: schuifdeur, schuifdeursysteem, schuifrail

Schuifdeursystemen: helemaal in en een eyecatcher in veel interieurs. In onze webshop koop je deze raildeursystemen in volledige sets of per los onderdeel. Maar wat zit er nu in zo’n schuifdeursysteem? Wij geven je een overzicht van de onderdelen én hun functie!


Sfeerbeeld zwart schuifdeursysteem in interieur

 

1. Schuifdeurhangers

Hangers zijn onmisbare onderdelen bij de aanschaf van een schuifdeursysteem. Ze vormen de schakel tussen de rail en de deur. Met hun bijzondere en afwisselende uitstraling laten ze het railschuifsysteem extra opvallen. Bovendien bieden schuifdeurhangers jou de mogelijkheid om je favoriete stijl te benadrukken. Er zijn varianten die je bovenop de deur monteert, maar ook die op de voorzijde van de deur bevestigd worden.

 

2. Schuifdeurrail

Wat is een hangende deur zonder rail? Cubic Colors biedt jou daarom een collectie schuifdeurrails in verschillende finishes, passend bij het overige schuifdeurbeslag dat beschikbaar is. De varianten in RVS en roest hebben een vaste lengtemaat van twee meter. Voor de rail in de kleur zwart zijn er diverse uitvoeringen beschikbaar, variërend tussen 1,5 en 2,2 meter.

 

3. Deurstoppers

Aan de uiteindes van een rail bevestig je aan weerszijde een deurstopper. Klein maar o zo belangrijk: de stopper houdt de schuifdeurhanger tegen, zodat hij niet van de rail glijdt. De deurstoppers zijn verkrijgbaar in dezelfde kleuren als de rail en schuifdeurhangers, zodat ze nauwelijks opvallen in het geheel.

 

4. Afstandhouders

Nog zo’n essentieel onderdeel dat door zijn formaat nauwelijks opvalt: de afstandshouder. Deze kleine krachtpatser bevestigt de rail op de muur. Hoeveel afstandhouders je nodig hebt voor jouw rail, ligt aan de lengte. Over het algemeen zijn vier of vijf afstandshouders voldoende om jouw schuifdeursysteem te bevestigen. Houd er daarnaast rekening mee dat de meeste afstandshouders zijn ingesteld op een deurdikte van maximaal vier centimeter. Alleen het zwarte railsysteem heeft een variant die geschikt is voor deuren van vijf à 5,6 centimeter dik.

 

5. Anti-jump

Open je een schuifdeur per ongeluk te hard? Het gevaar bestaat dat de onderkant van de deur dan teveel uitzwaait, waarbij de hanger uit de rail kan schieten. Onze kleine anti jump blokjes houden iets te enthousiaste deuren in het gareel en zorgen dat zowel zij als het loftdeursysteem niet kunnen beschadigen. Overigens geldt voor onze ronde RVS-rail dat de bijbehorende schuifdeurhangers uitgevoerd zijn met ingebouwde anti jump. In dat geval zijn er dus geen extra onderdelen nodig.

 

6. Vloerglijder

We concentreren ons bij de onderdelen van een ophangsysteem vooral op de bovenzijde, maar ook op de vloer is een aanpassing nodig. Met een vloerglijder houd je de deur netjes op zijn plek en kan hij niet zwalken. De schuifdeur vloergeleider wordt middels schroeven of lijm gemonteerd op de vloer. De deur heeft een smalle frees in de onderzijde nodig waar de vloerglijder doorheen past. Zo heb jij een solide deur die keurig onder de rail hangt.

 

Softclose systeem Een softclose systeem zorgt ervoor dat jouw schuifdeur langzaam begeleid wordt naar het einde van de rail.[/caption]

 

Een loftdeur met een beetje extra

Op zoek naar een extra’tje voor jouw schuifdeur? Bekijk dan ons ingenieuze softclose systeem. Die zorgt ervoor dat de hangers de laatste tien centimeter van de rail rustig begeleid worden en niet tegen de deurstopper slaan. Geen geluidsoverlast en minder kans op beschadigingen aan het schuifdeursysteem! Daarnaast kun je ervoor kiezen om een dubbel loftsysteem te plaatsen. Je koopt daarvoor twee schuifdeursystemen (of het dubbele aantal losse onderdelen). Middels een koppelstuk maak je beide rails aan elkaar, zodat je een brede deuropening kunt overbruggen. Het kastenwand mechanisme zorgt ervoor dat je twee rails vóór elkaar kunt bevestigen, zodat de schuifdeuren achter elkaar glijden. Deze situatie is onder andere geschikt wanneer je een schuifdeurkast wilt maken.

Bekijk alle onderdelen van een schuifdeursysteem