deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Waarom zit er een veer in mijn deurbeslag?

Wist je dat de kans groot is dat er in jouw rozet of schild een veer zit? Die veer zit daar uiteraard met een reden. Hij zorgt er namelijk voor dat de deurkruk na gebruik altijd terugveert naar zijn goede stand: horizontaal op de rozet of het schild. In deze Cubic Academy leggen we jou uit op welke manieren een veer gecombineerd kan worden met rozetten of schilden.

Pauwenveren

Rozet of schild zonder veer

Het kan voorkomen dat jouw rozet of schild geen veer heeft. Dat is met name het geval bij (plaat)schilden en –rozetten, te herkennen aan hun zichtbare montage. In dat geval bestaat de rozet of het schild uit een dunne plaat, zodat er simpelweg geen plaats is voor de veer.

Enkelverende rozet of schild

Veel rozetten en schilden zijn enkelverend uitgevoerd. Zij zijn ideaal voor het gebruik op binnendeuren. In een dergelijke situatie hoef je een deurkruk immers alleen naar beneden te kunnen duwen om de dagschoot van het slot in of uit het kozijn te krijgen. Zodra jij de deurkruk loslaat, zorgt de enkelvoudige veer ervoor dat de kruk terugveert naar haar horizontale positie.

Dubbelverende rozet of schild

Heb je een krukbediende meerpuntssluiting in jouw buitendeur? Dan is het van belang dat de deurkruk niet alleen naar beneden geduwd kan worden, maar ook omhoog getrokken. Op die manier vergrendel je de meerpuntssluiting en kun je de cilinder op slot draaien. In deze situatie kun jij perfect uit de voeten met een dubbelverende rozet of schild. Ben jij in plaats daarvan in het bezit van een enkelverende rozet? Ook die kun je gebruiken voor een krukbediende meerpuntssluiting!. Als je de veer namelijk uit de rozet haalt, kan de deurkruk ook gewoon naar boven gedrukt worden.

Bekijk onze rozetten en schilden