deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Wat is het verschil tussen scharnier en paumelle?

Tags: Cubic Academy, scharnier, paumelle

In onze Cubic Academy behandelen we allerlei kwesties en vragen die met deur-, raam- en meubelbeslag te maken hebben. Vandaag: wat is het verschil tussen een scharnier en een paumelle?

Het lijkt heel eenvoudig: je hebt een mooie deur gekocht en moet hem alleen nog even bevestigen aan het deurkozijn. Maar… hoe doe je dat? De twee meest voorkomende bevestigingsmanieren waarmee jouw deur optimaal kan functioneren, zijn het scharnier en de paumelle.

Verschil tussen paumelle en scharnier
Zie jij het verschil tussen een paumelle en een scharnier?

Eigenschappen van een scharnier

Het scharnier is een sterke verbinding tussen een deur en deurkozijn. De twee delen worden bij elkaar gehouden door een pen, zodat het niet mogelijk is om beide platen uit elkaar te halen.

Dit zorgt ervoor dat je een deur niet uit het scharnier kunt tillen. Als extra veiligheid zit er vaak een veiligheidsnok in deurscharnieren. Deze steekt door de scharnierplaat, in het hout van het deurkozijn. Wordt het zichtbare deel van een scharnier afgezaagd, dan voorkomt deze veiligheidspin dat de deur uit het kozijn getrokken kan worden.

Door zijn kracht en veiligheid – er zijn zelfs RVS scharnieren met een SKG-keurmerk – wordt een scharnier vaker gebruikt bij buitendeuren. Bovendien zijn er speciale scharnieren te koop, zoals een onzichtbaar scharnier. Daarmee zie je aan beide zijdes van de deur geen schanieren zitten. Ook een klapdeurscharnier is te koop, zodat een deur naar beide kanten open geduwd kan worden.

Gebruiksgemak met een paumelle

Paumelles bestaan uit twee losse onderdelen, waarbij het gat in het ene deel van de paumelle precies past om de pen in het andere deel van de paumelle scharnier. Je deur afhangen is daardoor prima zelf uit te voeren.

Een paumelle monteren is gebruiksvriendelijker dan een gewoon scharnier, omdat je de onderdelen op de deur en het kozijn kunt bevestigen en deze daarna pas in elkaar hoeft te schuiven. In open stand kun je de deur altijd uit het deurkozijn tillen, bijvoorbeeld wanneer deze geschilderd moet worden. Dit maakt de paumellen zeer geschikt voor binnendeuren.

Ben je er al uit? In onze webshop kun je volop scharnieren bestellen en vind je een groot assortiment paumelles.