deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Wereld vol cilinders #4: keersleutelfunctie

In de wereld van cilinders zijn er 101 mogelijkheden om jouw cilinder te personaliseren. Hoe meer eigenschappen je toevoegt, des te groter het comfort en/of de veiligheid die de cilinder biedt. Maar… wat houden al die extra’s in? Zeven weken lang lichten we wekelijks een uitbreiding uit, zodat jij goed geïnformeerd bent voor de koop van jouw cilinder. Deze blog: de keersleutelfunctie!

Cilinders met keersleutelfunctie

Afsluiten zoals jij dat wilt

Het sleutelgat van een cilinder met keersleutelfunctie kan zowel verticaal als horizontaal zijn, maar in veel gevallen komt de liggende variant voor. Het grote voordeel van deze functionaliteit is dat het niet uitmaakt hoe je de sleutel in het slot steekt. De profielen zijn namelijk aan beide zijden van de sleutel gelijk. Je hoeft daardoor niet te zoeken naar de goede manier van insteken, maar opent je deur snel en gemakkelijk. Voor mensen met een visuele beperking of locaties waar weinig licht is, wordt vaak gekozen voor de keersleutelfunctionaliteit. Zo kunnen ook zij het slot vlot bedienen. Ook na een flinke nacht doorhalen is het prettig als je snel je huis in kunt... ;) Een voordeel is bovendien dat geen van de zijdes van de sleutel scherpe randjes of punten heeft, maar altijd langwerpig is. Wel zo prettig wanneer je de sleutel in je broekzak draagt!

De conventionele methode: tegenhanger van de keersleutel

Is één zijde van jouw sleutel nagenoeg recht, terwijl de andere zijde profiel heeft? Dan opent jouw cilinder via de conventionele methode. Dit houdt in dat de sleutel slechts op één manier in het slot gestoken kan worden. Conventioneel openen is daarmee de tegenhanger van de keersleutelfunctie. Het één is niet per definitie veiliger dan de ander: de keersleutelfunctionaliteit verhoogt met name het gebruiksgemak.

Cilinders met keersleutelfunctie