Vakantiekoorts! Gebruik de kortingscode VAKANTIE10 voor 10% korting op het gehele assortiment*. Geldig van 21 mei t/m 30 juni 2024.

*Deuren, magnotica, kluizen, taatsscharnieren, anti-inbraakstrips, domotica en de merken Hettich en Secu zijn uitgesloten van deze actie.

deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Wisselstiften

In ons assortiment vind je keilbout wisselstiften en verstelbare excentrische deurkruk wisselstiften. In tegenstelling tot krukstiften, worden keilbout wisselstiften gebruikt voor het monteren van een enkelzijdige deurkruk. Een verstelbare excentrische deurkruk wisselstift is een praktisch hulpmiddel om een deurkruk aan de ene zijde en een vaste knop aan de andere zijde van de deur te monteren.


Wat is een wisselstift?

De wisselstift is een deurkrukstift die een beweegbare klink en een vaste knop aan elkaar verbindt. Je plaatst wisselstiften altijd in de deur op de plek van de deurkruk. Omdat er een aantal verschillende soorten wisselstiften zijn, ziet de vaste kant van de stift er niet altijd hetzelfde uit. Zo zijn er wisselstiften vast/draaibaar, wisselstiften met een keilbout en dummy wisselstiften.

Wisselstift vast/draaibaar

Veel buitendeuren hebben aan de ene kant een draaibare deurklink en aan de andere kant een vaste deurknop. Denk bijvoorbeeld aan je eigen voordeur. Om de deurkruk en de knop aan elkaar vast te maken, zonder dat de vaste knop meedraait, gebruik je een wisselstift vast/draaibaar. Op deze manier combineer je het beste van twee werelden. Het draaibare deel waarop de deurkruk moet worden vastgemaakt ziet eruit als een normale krukstift. De andere kant van deze wisselstift heeft een schroefdraad zodat je makkelijk de vast knop op het uiteinde van de stift kunt draaien.

Wisselstiften met keilbout

Het kan voorkomen dat jouw voordeurknop op een andere hoogte zit dan het insteekslot van je deur. Natuurlijk wil je jouw deur vanaf de binnenkant kunnen openen. Een enkelzijdige, draaibare deurkruk is dan een vereiste en deze monteer je door middel van een wisselstift keilbout. Dat doe je aan de kant van de deur waar de deurkruk moet komen te zitten. Vervolgens draai je de wisselstift aan met een moertje. Je weet zeker dat je de deurkruk zonder problemen kan monteren wanneer de keilbout zichzelf goed heeft vastgeklemd. Je kunt in deze situatie ook een dummy stift gebruiken. Deze steek je door het slot. De uitstekende rand aan één kant zorgt ervoor dat de wisselstift in geen geval door het slot steekt. Op deze manier is ie veilig verankerd.

Het verschil met een krukstift

Het verschil met wisselstiften en krukstiften is dat je met een krukstift de deurklinken aan beide kanten van de deur vastmaakt en dat ze allebei draaibaar zijn. De vierkante krukstift steekt namelijk volledig door het slot van de deur zodat je de deurklinken aan de beide uiteindes van de stift met inbusboutjes kunt monteren en vastzetten.