Huisnummers
Huisnummers zorgen ervoor dat bezoekers, bezorgers en hulpdiensten weten dat ze op het juiste adres zijn. Een huisnummer op of naast je deur is niet alleen handig, het is ook verplicht. Maar waarom zou je een standaard huisnummerplaatje kopen, als het ook anders kan? Met ons assortiment huisnummers (én huisnummer toevoegingen) in verschillende stijlen en formaten maak je er iets bijzonders van!
Waarom huisnummers?
Huisnummers zorgen voor heldere communicatie. Door jouw entree te voorzien van een huisnummer weten postbezorgers waar ze jouw post moeten bezorgen, staat jouw visite nooit voor de verkeerde deur en kunnen hulpdiensten jou in geval van nood snel vinden. Huisnummers zijn daarom niet alleen handig, ze zijn ook verplicht. Een huisnummer moet volgens wettelijke richtlijnen vanaf de openbare weg goed leesbaar zijn. Dat betekent dat de cijfers op jouw huisnummerplaatje minimaal 6 centimeter breed en 8,8 centimeter hoog moeten zijn. Verder moet jouw huisnummer ook in het donker goed zichtbaar zijn. De kleur van je huisnummer moet daarom contrasteren met de achtergrond en mag niet verstopt zitten achter struiken of planten. De ideale hoogte om jouw huisnummer te bevestigen is tussen de 1,70 en 2,50 meter hoog. Helemaal handig is als je de cijfers dichtbij de buitenverlichting van je entree ophangt.
Hoe zijn huisnummers ontstaan?
Eén van de eerste vermeldingen van huisnummering in de geschiedenisboeken dateert al uit het jaar 11 voor Christus. In die tijd vervaardigde keizer Augustus het oude Rome een decreet uit dat alle gebouwen in Rome voor administratieve doeleinden moesten worden genummerd. Maar de huisnummering van de Romeinen was op dat moment nog niet uniform en het systeem nog niet heel duidelijk. Pas toen steden in Europa tijdens de middeleeuwen begonnen op te bloeien, ontstond er onder de mensen steeds meer behoefte aan gestandaardiseerde huisnummering. Dit had tot gevolg dat in sommige steden huizen werden genummerd op basis van hun positie in een straat. Andere steden gebruikten symbolen of tekens in plaats van getallen voor de identificatie van huizen en gebouwen. Hierdoor bleef het systeem enigszins onpraktisch. Tot Napoleon Bonaparte besloot om orde op zaken te stellen. In 1512 werden in Parijs de eerste (vergulde!) huisnummers op huizen gemonteerd. Omdat de woningen zoveel op elkaar leken, moesten de huisnummers voor de broodnodige duidelijkheid zorgen. Toch duurde het tot het begin van de 19e eeuw voordat het gebruik van straatnamen en huisnummers ook in Nederland werd ingevoerd. Vandaag de dag wordt de huisnummering bepaald door de gemeente, waarbij het nummer wordt gekoppeld aan een straatnaam.
Jouw huisnummer in RVS, smeedijzer of emaille: voor welke basis ga jij?
Een RVS huisnummer is gemaakt van een sterk metaal dat uitstekend bestand is tegen alle verschillende weersinvloeden. Je hebt hierbij de keuze uit geborsteld RVS of de gecoate varianten wit of zwart. Daarnaast zijn er huisnummers van karakteristiek gietijzer: schitterend voor een landelijke, authentieke uitstraling. Huisnummers in emaille zorgen voor een nostalgische sfeer. Door de verschillende kleuren en lettertypes is er op het gebied van emaille een scala aan mogelijkheden voor jouw huisnummer.
Huisnummer vs. huisnummerbordje
Strikt gesproken is alles waar een nummer opstaat en wat bij of rond je voordeur hangt, een huisnummer. Qua uiterlijk zijn er in onze shop echter twee varianten beschikbaar. Allereerst de reguliere huisnummers, die zijn uitgesneden in de vorm van het cijfer dat het uitbeeldt. Deze cijfers zijn gemaakt van RVS of smeedijzer. Daarnaast zijn er huisnummerborden. Deze borden zijn voornamelijk van emaille en hebben een ronde, vierkante, rechthoekige of ovale vorm. Hierop is het huisnummer (of huisnummers) gestanst of geschilderd.
Huisnummers met een persoonlijke touch
Ben je op zoek naar een huisnummerbordje voor je voordeur waar, naast jouw huisnummer, ook je naam op staat? Bekijk dan onze gemakkelijk te personaliseren naambordjes met huisnummer.