deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Het perfecte potscharnier #5: nieuwe scharnieren voor oude gaten

Het potscharnier is een graag geziene gast in de wereld van het meubelbeslag. De vele opties op deze scharnieren kunnen echter verwarrend zijn en vragen oproepen. In onze zesdelige blogserie over potscharnieren vertellen we je meer over deze praktische hulpmiddelen voor meubels. Deze blog staat in het teken van de montage van nieuwe scharnieren in oude gaten.

Hettich scharnier kast

Van oud naar nieuw met dezelfde gaten

Als de huidige potscharnieren van jouw keukenkastje of meubel kapot zijn of om andere redenen niet meer goed functioneren, is het tijd voor nieuwe! Met onze ruime collectie potscharnieren zit er ongetwijfeld een variant bij die past in jouw situatie. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten vóór je nieuwe potscharnieren aanschaft.

Wat is het boorbeeld?

Het boorbeeld helpt jou om precies te bepalen waar het potscharnier geplaatst moet worden aan de binnenzijde van het deurtje. Deze mal laat zien waar je de frezen voor zowel de pot als de schroeven moet maken. Elke potmontage heeft bovendien een speciale toevoeging: TH of TB. Potscharnieren met TH hebben de ‘H’ van Hettich, wat betekent dat je te maken hebt met de officiële boormaat van scharnieren van Hettich. Staat er TB bij het potscharnier, dan is de ‘B’ van Blum. Dit merk levert ook meubelscharnieren, dus het is mogelijk dat de oude scharnieren uit jouw keukenkastje van hen afkomstig zijn. Bij Hettich-scharnieren met de melding TB weet je zeker dat deze variant ook geschikt is voor de Blum-boormaat in jouw meubeldeur.

De juiste maat meten

Schroeven op de juiste plek is heel belangrijk bij zowel oude als nieuwe meubels. Je wilt immers geen onnodige, opvallende misboringen doen! Zorg daarom dat je de maten van de boorgaten paraat hebt wanneer je nieuwe scharnieren bestelt. Ook de afstand van de kopse kant van de kast tot het schroefgat van de montageplaat is belangrijk om op te meten. Deze zogenaamde ‘rijboring’ is in de professionele markt altijd 37 mm, maar in de DHZ-wereld wordt ook gebruikgemaakt van een boring van 25 mm. Als de montage van oude gaten en nieuwe potscharnieren met elkaar overeenkomen, is het monteren vervolgens een fluitje van een cent.

Bekijk alle potscharnieren