deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Het perfecte potscharnier #2: de aanslagsoort

Het potscharnier is een graag geziene gast in de wereld van het meubelbeslag. De vele opties op deze scharnieren kunnen echter verwarrend zijn en vragen oproepen. In onze zesdelige blogserie over potscharnieren vertellen we je meer over deze praktische hulpmiddelen voor meubels. Deze blog staat in het teken van de aanslagsoort van potscharnieren.

Aanslagsoorten potscharnieren
Van links naar rechts: voorliggend, half voorliggend en twee varianten binnenliggende potscharnieren.

Ontdek de aanslagsoort

Geen deur is hetzelfde… en dat geldt ook voor kastdeurtjes! De ene deur valt weg in het frame van de kast, terwijl de ander ervoor ligt. Hoe jouw meubeldeur gepositioneerd is ten opzichte van het frame van het meubel, wordt aangeduid met de term ‘aanslagsoort’. Het is van belang dat je weet wat de aanslagsoort is van jouw deur, omdat dit van invloed is op het potscharnier dat jij nodig hebt voor jouw situatie.

Welke aanslagsoorten zijn er?

Er zijn grofweg drie aanslagsoorten te herkennen: volledig voorliggend, half voorliggend en binnenliggend. Bij een volledig voorliggende kastdeur ligt deze helemaal voor het frame en zie je het frame bij gesloten stand niet. Bij half voorliggende kastdeurtjes is ongeveer de helft van het frame zichtbaar. Deze variant zie je vaak wanneer er twee deurtjes naast elkaar geplaatst worden, met slechts één frame ertussen. Samen sluiten zij het frame bijna volledig af. Tot slot zijn er binnenliggende kastdeurtjes. Hun kenmerk is dat ze in gesloten stand gelijkliggen met het frame, in plaats van dat ze erop liggen. Het frame blijft daardoor altijd zichtbaar. Let wel op: er zijn twee varianten binnenliggende deuren.

Een plaatje bij het praatje: welke aanslagsoort heeft jouw deurtje?

Zoals je kunt zien op de foto hierboven, eist elke aanslagsoort een bepaalde hoek van het potscharnier. Het is daarom belangrijk om goed te bekijken welke variant op jouw situatie van toepassing is vóór je een potscharnier aanschaft.

Bekijk alle potscharnieren