deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Het perfecte potscharnier #4: de montage

Het potscharnier is een graag geziene gast in de wereld van het meubelbeslag. De vele opties op deze scharnieren kunnen echter verwarrend zijn en vragen oproepen. In onze zesdelige blogserie over potscharnieren vertellen we je meer over deze praktische hulpmiddelen voor meubels. Deze blog staat in het teken van de verschillende montagemogelijkheden van potscharnieren en montageplaatjes.

Potscharnier monteren

Het montageplaatje monteren

Zoals we een paar blogs geleden al aangaven, is een potscharnier niet compleet zonder montageplaatje. Je kunt deze op verschillende manieren aan de binnenzijde van jouw meubel monteren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld reguliere schroeven, spreidmoffen, speciale schroeven die werken als een plug en vooraf gemonteerde spaanplaatschroeven. Sommige variant moet je boren, andere schroeven of zelfs alleen maar in te drukken. Op het vlak van montageplaatjes heb je keuze uit kruismontage en lineaire montage. Welke variant je kiest, is afhankelijk van de voorgeboorde gaatjes in jouw meubel. Heeft jouw keukenkast een rij verticale gaatjes, dan is een kruismontageplaat geschikt. Deze is wat hoger, maar minder diep. Zitten er juist horizontale gaatjes in jouw meubel? Dan kun je kiezen voor een lineaire montageplaat: deze is niet zo hoog, maar juist dieper.

Het potscharnier monteren

Je monteert het potscharnier met een frees in het kastdeurtje. Ook hier zijn er verschillende varianten mogelijk. Zo zijn er potjes die geschroefd moeten worden of die slechts in de uitsparing gedrukt hoeven worden. Daarnaast zijn er de opties ‘Snelle montage Flash’ en ‘Snelle montage Fix’. Voor de montage van de eerste variant heb je alleen een schroevendraaier nodig, voor de tweede is zelfs geen enkel hulpmiddel nodig.

De finishing touch: klik en klaar!

Na het monteren van het montageplaatje in de binnenzijde van de kast en de bevestiging van de potscharnier aan het deurtje, rest je nog één taak. Beide met elkaar verbinden! Gelukkig is dat een peulenschil, omdat nagenoeg elke potscharnier gemakkelijk op de montageplaat geklikt kan worden. Even klikken en jouw meubelkast is klaar voor gebruik.


Bekijk alle potscharnieren en montageplaatjes